П’ять мільйонів гривень виділили депутати Житомирської міськради на ремонт укриттів в ОСББ та управляючих компаніях

П’ять мільйонів гривень виділили депутати Житомирської міськради на ремонт укриттів в ОСББ та управляючих компаніях

П’ять мільйонів гривень виділили депутати Житомирської міськради на ремонт укриттів в ОСББ та управляючих компаніях
Сесія Житомирської міськради, на якій виділили п'ять мільйонів гривень на ремонт укриттів в ОСББ та управляючих компаніях. Сесія Житомирської міськради. Житомир, 6 червня 2023 року. Фото: Дмитро Клименко для Суспільного Житомир

Шостого червня на позачерговій сесії Житомирської міської ради виділили п’ять мільйонів гривень на ремонт укриттів в ОСББ та управляючих компаніях. Таке рішення прийняли після перевірок, в ході яких виявили, що до 23 відсотків укриттів мають порушення. Про це Суспільному розповів Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

За словами міського голови, гроші будуть надаватись відповідно до заявок ОСББ та управляючих кампаній.

"Десь щитову потрібно замінити чи відремонтувати, десь зробити освітлення, десь вхідні двері зробити. Тому сьогодні-завтра виконкомом буде розроблений порядок використання цих коштів", – сказав Сергій Сухомлин.

Укриття під час тривоги мають бути відкритті, коли ж тривоги немає доступ до них має бути закритий, адже в їх ремонт вклали кошти, каже Сергій Сухомлин. Тому для оперативного доступу тестують встановлення замків з дистанційним відкриттям.

"Це електронний замок, який встановлюється на двері бомбосховища, – розповів міський голова. – І управління цими замками в тому числі буде у нашого міського інформаційного центру. При сигналі тривоги вони можуть дистанційно відкрити всі укриття. І на мапі буде зеленим світитись, що це укриття відкрите".

За даними онлайн мапи укриттів, яку оприлюднила Житомирська міська рада, в Житомирі є 795 укриттів.

Що відомо про проведення перевірок укриттів в Житомирі

31 травня мешканці будинку по вулиці Космонавтів 4-А у Житомирі розповіли Суспільному, що під час повітряної тривоги 28 травня мешканці не змогли потрапити до укриття. В будівлі колишнього дитячого садку, де вони ховалися навесні 2022 року, сховище було без освітлення та заповнене сміттям.

Першого червня на позачерговому засіданні члени виконкому Житомирської міськради прийняли рішення посилити інформаційну роботу та контроль за ситуацією із укриттями, які не відкривають на час повітряних тривог. Другого червня представники міської комісії проінспектували декілька укриттів у житлових будинках одного з мікрорайонів Житомира.

П'ятого червня у Житомирі перевіряли укриття у всіх лікарнях та поліклініках міста. В Житомирській обласній дитячій лікарні розповіли, що на ремонт укриття з обласного бюджету витратили 24 з половиною мільйони гривень.

П'ятого червня Житомирський міський голова Сергій Сухомлин розповів, що на Telegram-канал Житомирської міської ради від житомирян надійшли понад 200 звернень про закриті укриття чи їх незадовільний стан і що рейдові групи перевіряють кожну скаргу.

На початок