Сортує та утилізує сміття у селищі на Харківщині. Пенсіонер Віктор Шаховський. СУСПІЛЬНЕ | ЛЮДИ

Сортує та утилізує сміття у селищі на Харківщині. Пенсіонер Віктор Шаховський. СУСПІЛЬНЕ | ЛЮДИ

Сортує та утилізує сміття у селищі на Харківщині. Пенсіонер Віктор Шаховський. СУСПІЛЬНЕ | ЛЮДИ
. Facebook/Віктор Шаховський

Майже пів тонни батарейок зібрав та відправив на переробку 70-річний житель селища Борова Віктор Шаховський.

Пенсіонер чотири роки координує мережу "Батарейки, здавайтесь" у Боровій. Збирав батарейки у місцевих — у п'яти магазинах встановив контейнери.

У гаражі Віктор Шаховський збирає речі на переробку: макулатуру, скляні пляшки, пластикові. У них і збирав батарейки — через це у пляшках роз'їло дно: "Коли вже є, що потекло, все, воно роз'їдає інші батарейки, оболонку. І починається процес зараження".

На пляшках з батарейками учасники мережі надрукували попередження про те, що їх не можна викидати у смітник. Одна батарейка отруює 20 метрів квадратних або 400 літрів води, говорить Шаховський.

Позбутися зібраних батарейок вдалося на початку липня — 400 кг відправили на румунський завод. Чотири контейнери вартували майже 1,5 тисячі гривень. Їх придбали за кошти, отримані від благодійної "барахолки". Віктор працює там тричі на тиждень.

"Я вже все, своє прожив. 70 років, я думаю, мені досить. А дітям ми повинні залишити хоч клаптик чистої землі", — говорить житель Борової.

"Батарейки, здавайтеся": як пенсіонер сортує та утилізує сміття у селищі на Харківщині
Віктор Шаховський збирав батарейки у пластикові пляшки. Липень 2020. Facebook/Віктор Шаховський

Зараз збір батарейок призупинений, та люди й далі приносять їх до магазинів.

"Ті, що вже прийняті від людей, ті, що поки що залишаємо, сподіваємось, що відновиться збір. Направлено приходять позбутися батарейок — тобто вони у пакеті, уже відібрані", — каже Віктор.

Місцевий магазин зголосився придбати контейнери для батарейок. Коли їх зможуть вдруге відправити на переробку — невідомо, але збирати продовжать.

Авторка: Альона Рязанцева

На початок