Нічна ракетно-дронова атака по Україні. Що відомо

Нічна ракетно-дронова атака по Україні. Що відомо

вирва, ракета, війна
. Вирва у полі на Київщині після атаки 29 травня. Фото: Андрій Нєбитов / Telegram

Вночі 29 травня Росія вп'ятнадцяте за місяць здійснила масований удар по Україні. Війська РФ застосували крилаті ракети та безпілотники Shahed. Сили ППО знищили 37 ракет і 29 "шахедів". Є влучання у військовий об'єкт на Хмельниччині.

Що кажуть у Повітряних силах ЗСУ

За інформацією військових, росіяни випустили до 40 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555 з дев’ятьох літаків стратегічної авіації Ту-95мс з району Каспійського моря. З північного та південного напрямків російські війська атакували іранськими безпілотниками Shahed-136/131. Усього – близько 35 ударних дронів.

За інформацією командування, протягом ночі протиповітряна оборона працювала у зонах відповідальності всіх повітряних командувань Повітряних Сил: "Центр", "Схід", "Південь" та "Захід".

Загалом сили ППО знищили 67 повітряних цілей:

  • 37 крилатих ракет Х-101/Х-555;
  • 29 ударних БпЛА Shahed-136/131;
  • 1 розвідувальний БпЛА оперативно-тактичного рівня.

Атака на Київ та Київську область

Над Києвом сили ППО збили понад 40 повітряних цілей. Зафіксовано падіння уламків у кількох районах столиці.

"Минуло лише 18-ть годин після наймасованішої атаки БпЛА по Києву, а ворог знову напав на столицю. Це вже 15-та повітряна атака з початку травня", — написав у Телеграм голова КМВА Сергій Попко.

За його словами, російська атака на Київ була комбінована.

"Цією ночі знов були дрони — за попередньою інформацією, ворог застосував баражуючі боєприпаси Shahed. Практично одночасно із атакою БпЛА, з району Каспію ворожі ТУ-95МС здійснили пуски крилатих ракет, ймовірно Х-101/555", — написав Попко.

За його словами, сили ППО знищили понад 40 повітряних цілей.

"В результаті падіння уламків в Подільському районі пробило дах житлового будинку, без жертв. Інформації щодо потерпілих наразі не надходило", — зазначи він.

Місцеві розповідають, близько о пів на четверту чули гучний вибух, повідомляє кореспондентка Суспільного. Сергій Козленко прокинувся саме від нього та одразу визирнув у вікно.

"Подивився, нічого наче не горить. Трошки заспокоївся та пішов далі спати, а потім приїхали поліція та швидка. Було достатньо шумно, але не так, як колись по телецентру прилетіло. Тоді аж хата підпригнула", — каже він.

"Був феєрверк прямо над нами і потім осколки падали на дахи. У мене, мабуть, теж трохи посікло дах, але я зараз не буду лазити перевіряти", — розповідає його сусід Олег.

У Святошинському районі за словами голови КМВА, зафіксовано падіння уламків. За інформацією на цю мить — без постраждалих і серйозних руйнувань. Дані уточнюються.

У Голосіївському районі уламки впали в одному із дворів. Постраждалих немає, хоча раніше повідомлялося про постраждалого.

Як повідомив голова Нацполіції Київської області Андрій Нєбитов, повідомив, що внаслідок атаки є пошкодження житлових будинків  та об’єктів інфраструктури в кількох районах області. Загиблих та потерпілих немає.

"Поліція Київщини продовжує встановлення місць падіння уламків ворожих повітряних об’єктів та фіксує наслідки  нічної атаки", — зазначив він. 

Нєбитов також повідомив, що внаслідок нічної атаки в одному з районів області зайнялась будівля дачного кооперативу.

"На місце прибули поліцейські Київщини та ДСНС. Рятувальники ліквідували пожежу. На щастя, обійшлося без потерпілих", — сказав він.

Атака на Хмельниччину

Вночі російські війська вдарили по об'єктах Хмельниччини, один з них — військовий. Про це повідомили у Хмельницькій ОВА.

"На цю мить тривають роботи з локалізації пожеж на складах паливно-мастильних матеріалів та зберігання бойових матеріальних цінностей. Виведено з ладу 5 літальних апаратів. Розпочаті відновлювальні роботи злітно-посадкової смуги", — йдеться у повідомленні.

Дані щодо постраждалих уточнюються.

Атака на Львівщину

Вночі 29 травня над Львівщиною військові ПвК "Захід" збили російську ракету. Уламки впали у господарську будівлю, травмованих немає. Про це повідомив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Ракету збили над Золочівським районом.

"Уламки впали на дерев‘яну господарську будівлю, будівля згоріла. Згорів також трактор, який був поруч. Постраждалих, на щастя, немає. На місці падіння уламків виникла вирва", — повідомив Максим Козицький.

Рятувальники Львівщини опублікували фото гасіння пожежі на місці падіння уламків.

Збиття "шахеда" над Одесою

Під час нічної масованої ракетно-дронової атаки над Одещиною збили дрон-камікадзе тип "Shahed-131/136". Уламки влучили в портову інфраструктуру міста.

На місці влучання спалахнула пожежа. Її оперативно ліквідовано. Інформація про масштаб руйнувань уточнюється.

Удар по Кіровоградщині

У Кіровоградській області уламки збитого дрона пошкодили покрівлю приватного будинку та залізничне полотно у Новоукраїнському районі. Про це повідомив начальник обласної військової адміністрації Андрій Райкович.

За інформацією Райковича, травмованих та загиблих немає. Повітряна тривога у Кіровоградській області тривала з 00:28 до 5:00 години ранку.

Над Миколаївщиною збили три безпілотники

В ніч проти 29 травня 2023 року під час нічної масованої ракетно-дронової атаки над Миколаївщиною сили протиповітряної оборони збили три ударні безпілотники, повідомили у Миколаївській ОВА.

Армія Російської Федерації спрямувала по півдню України дрони-камікадзе типу "Shahed-131/136".

Сили протиповітряної оборони Повітряного командування "Південь" під час нічної атаки знищили три боєприпаси в небі над Миколаївською областю.

За словами керівниці об’єднаного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк, мета комбінованої ракетної атаки – це виманнювання і вираховування сил протиповітряної оборони.

Про це вона розповіла в ефірі марафону "Єдині новини".

"За ступенем складності атаки, можливо, були і важчі ночі, зокрема для Миколаївщини, для всієї зони відповідальності. Але напруження триває. ОК "Південь" попереджало, що попередня "шахедна" атака, що була за добу, це підготовка до масованої мішаної атаки. Подібну тактику ми вже спостерігали і були морально готові до таких дій", — сказала Наталія Гуменюк.

Збиття ракет і дрона над Полтавщиною

Вночі 29 травня сили Протиповітряної оборони у небі над Полтавською областю знищили дві ракети і безпілотник, повідомлень про руйнування не надходило. Про це повідомив начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін.

"Ніч була неспокійною на Полтавщині. Звуки, які могли чути вночі, – робота ППО. В небі над нашою областю протиповітряна оборона збила дві ракети і БпЛА. Станом на ранок повідомлень про руйнування не надходило", — написав він у Телеграм.

На початок