Головні новини Харкова та області 27 травня: хроніка

Головні новини Харкова та області 27 травня: хроніка

Головні новини Харкова та області 27 травня: хроніка
. Маки на зруйнованому подвір'ї у села Дементіївка, Харківська область, травень 2023 року. Фото: Олександр Ставицький/Суспільне Харків

Останні новини та події Харкова та Харківської області 27 травня 2023 року: все, що відбувається у регіоні сьогодні.

На вулиці Саперній чоловіки стріляли з пістолета

Їх затримали, під час огляду сумки виявили предмет, схожий на пістолет, повідомила пресслужба патрульної поліції Харківщини.

РФ обстріляла Циркуни та Куп'янськ 27 травня

Ввечері 27 травня військові РФ завдали удари по Куп’янську та Циркунах, повідомила пресслужба поліції Харківщини. У Куп'янську загинув 60-річний чоловік, у Циркунах 79-річна жінка поранена.

Уточнено. Керівниця пресслужби поліції Харківської області Олена Баранник уточнила, що по Куп'янську РФ била з артилерії. З якої зброї обстрілювали Циркуни, слідчі встановлюють

Як розшукали зниклу дівчинку зі Скрипаїв

Дитина провела в лісі понад 90 годин. Її тато приїхав з фронту, щоб допомогти з розшуками.

Вечірнє зведення Генштабу

Російська армія завдала авіаційних ударів в районах Вовчанська та Кислівки Харківської області.

Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали:

  • На слобожанському напрямку: Басове, Бугаївка, Гоптівка, Лук’янці, Зелене, Тернова, Стариця, Огірцеве, Гатище, Вовчанськ, Тихе, Хатнє.
  • На куп'янському напрямку: Колодязне, Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Кислівка та Берестове.

У Бабаях горів приватний будинок

Пожежа сталася 27 травня о 13:00, у Харківському районному управлінні ДСНС. За попередніми даними, причина виникнення пожежі пов'язана з коротким замиканням електромережі.

Обстріл Шипуватого: дані прокуратури

РФ обстріляла Шипувате Куп'янського району о 14:20, жінка загинула, чоловік поранений, повідомила пресслужба.

РФ обстріляла Шипувате

61-річна жінка загинула внаслідок обстрілу с. Шипувате Куп'янського району, 60-річного чоловіка ушпиталили, повідомив керівник ОВА Олег Синєгубов.

У поліції розповіли подробиці пошуків дворічної дівчинки на Харківщині

"Коли дівчинку знайшли, вона була дуже слабка, сиділа під деревцем. Коли пошуковці йшли, вона застогнала і хлопці її почули. Це дуже щільний ліс. коли ми його прочісували, нас заїдали комахи. Ми думали, як вона від комах виживе. Але вона не була покусана. Подряпини були від невеликих гілок, але серйозних поранень не було", — розповів Суспільне Харків начальник управління кримінального розшуку поліції Харківщини Роман Іващенко.

За його інформацією, дитину знайшли за 8-10 кілометрів від дому.

"Це край лісу, по діагоналі, це дуже далеко від її дому. Коли ми її взяли на руки, піднесли водичку, вона попросила: "Водю, водю". Це неймовірно, що ми сьогодні пережили. Якби вона не застогнала у той момент, можливо, її б і не помітили. Це такий маленький клубочок, який сидів у траві. Вона була за розміром як кошеня", — сказав Роман Іващенко.

Іващенко зазначив, що матері дівчинки першій повідомили про її знаходження.

"Ми взяли дитину в автомобіль та викликали "швидку", а потім поїхали на зустріч медкам. Скоординували матір, яка приїхала на місце. Батько дівчинки приїхав з фронту та допомагав у пошуках. Це були емоції та сльози", — розповів Роман Іващенко.

У Харкові трамваї №8 та 27 тимчасово змінять маршрути 29 травня

Трамваї №8 та 27 тимчасово змінять маршрути з 9:30 до 15:00 29 травня, повідомили у пресслужбі Харківської міськради.

У цей час трамваї курсуватимуть так:

№8

  • розворотне коло "вул. Одеська" — просп. Героїв Сталінграда — вул. Морозова — пр. Героїв Харкова — вул. Академіка Павлова — пров. Салтівський — Салтівське шосе — розворотне коло "602-й мікрорайон";

у зворотному напрямку:

  • розворотне коло "602-й мікрорайон" — Салтівське шосе — пров. Салтівський — вул. Академіка Павлова — просп. Героїв Харкова — вул. Кошкіна — вул. Плеханівська — вул. Польова — вул. Молодої Гвардії — вул. Плеханівська — вул. Морозова — просп. Героїв Сталінграда — розворотне коло "вул. Одеська";

№27

  • розворотне коло "Новожанове" — вул. Москалівська — вул. Гольдбергівська — вул. Молочна — вул. Плеханівська — вул. Морозова — просп. Героїв Харкова — вул. Академіка Павлова — вул. Героїв Праці — просп. Тракторобудівників — розворотне коло "Салтівське";

у зворотному напрямку:

  • розворотне коло "Салтівське" — просп. Тракторобудівників — вул. Героїв Праці — вул. Академіка Павлова — просп. Героїв Харкова — вул. Кошкіна — вул. Плеханівська — вул. Молочна — вул. Гольдбергівська — вул. Москалівська — розворотне коло "Новожанове".

Що відомо про стан дворічної дівчинки, яка зникла на Харківщині 23 травня

Дівчинку, яку розшукали 27 травня у Слобожанській громаді, вже оглянули медики, її стан задовільний, подальше обстеження дитини проведуть у лікарні, розповів очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Дворічну дівчинку зі Скрипаїв, яку розшукали 27 травня, відвезли до харківської лікарні

Староста Скрипаїв Тетяна Лисак розповіла Суспільне Харків, що дворічну дівчинку знайшли у траві у лісі. Медики "швидкої" доставили її до лікарні у Харків.

"Три ночі провела у лісі": на Харківщині розшукали дворічну дівчинку, яка зникла 23 травня

На Харківщині 27 травня знайшли дворічну дівчинку зі Слобожанської громади, яка зникла 23 травня, живою. Її шукали майже чотири доби.

Про це повідомив начальник поліції Харківщини Володимир Тимошко.

Як повідомив Суспільне Харків керівник пошуково-рятувального загону "Мілена" Сергій Осман, дівчинку знайшли у лісі.

"Три ночі дитина провела в лісі. Прочісували кожен метр густої лісосмуги. В результаті дівчинку знайшли в шести кілометрах від дому. Врятувати дитину вдалося поліцейським Богодухівського району. Саме в їхньому квадраті пошуків була дитина", — розповів начальник Слідчого управління поліції Харківщини Сергій Болвінов.

На Чугуївщині сапери проведуть розмінування

Чотири контрольовані підриви проведуть сапери у селі Стара Гнилиця Чугуївського району, повідомив Суспільне Харків директор обласного департаменту цивільного захисту Іван Сокол.

За його словами, вибухи триватимуть до 14:30, місцевих жителів просять зберігати спокій

На Харківщині розшукали Віолетту Мужичук

Зниклу Віолетту Мужичук знайшли, вона жива, її стан здоров'я нині перевіряють медики, розповів Суспільне Харків керівник пошуково-рятувального загону "Мілена" Сергій Осман.

Прибирання одного стихійного звалища у Харкові обійшлося комунальникам у 6,5 тисяч гривень

Понад шість тисяч гривень витрачають комунальники на прибирання одного стихійного смітника, і це вчетверо більше за максимальний штраф для тих, хто створює такі звалища, розповів Суспільне Харків директор харківського комунального підприємства "Комплекс з вивезення побутових відходів" Олексій Артикуленко.

За його словами, всього з початку 2023 року комунальники прибрали 20 несанкціонованих звалищ у Харкові.

"Штраф складає від 340 до 1700 гривень. Але нам потрібно спіймати порушника. Будемо намагатися це зробити. З початку року ми проводимо такі рейди по районах", — додав Артикуленко.

Обстріли Чугуївського та Богодухівського районів: фото наслідків

Протягом минулої доби російські військові завдавали ударів по Харківському, Чугуївському, Богодухівському та Куп'янському районах.

Погода на 28 травня на Харківщині

Харківська область:

  • Мінлива хмарність;
  • Вночі невеликий короткочасний дощ, місцями гроза, слабкий туман;
  • Вдень у південно-східній половині області короткочасний дощ, місцями гроза; на решті території — без істотних опадів;
  • Вітер північний, 7-12 м/с;
  • Температура повітря: вночі 10-15°, вдень 19-24°.

Харків:

  • Вночі невеликий короткочасний дощ, слабкий туман;
  • Вдень без істотних опадів;
  • Вітер північний, 7-12 м/с;
  • Температура повітря: вночі 11-13°, вдень 20-22°.

"Підтримуйте й далі": харківський волонтер — про потреби на фронті

Волонтер і доброволець Артем Фисун повідомив Українському Радіо Харкова, що нині на фронті бійці дуже потребують тепловізорів та квадрокоптерів.

"Ми живемо у 21-му сторіччі й воюємо в сучасному світі, де можна не жертвувати людиною, не відправляти розвідгрупу, а запустити відносно дешевий дрон вартістю дві тисячі доларів і здобути дуже якісну інформацію. Завдяки вмілим рукам такі дрони оснащуються спеціальним обладнанням і стають не просто літальними апаратами, а справжніми машинами-вбивцями. Завдяки ним ми виконали не одну успішну операцію", — розповів Фисун.

"Дуже важлива довіра народу до волонтерів. Звертаюся до громадян: підтримуйте й далі. Від кожного з нас залежить перемога нашої країни й всього цивілізованого світу", — додав волонтер.

Зниклу Віолетту Мужичук розшукують на Харківщині понад 350 людей

Понад 50 волонтерів та 300-350 працівників поліції й ДСНС шукають зниклу Віолетту Мужичук у Скрипаях Слобожанської громади, розповів Суспільне Харків керівник пошуково-рятувального загону "Мілена" Сергій Осман.

За його словами, протягом дня до пошуків ще долучаться інші волонтери.

У Лозівській громаді проведуть розмінування

У Лозівській громаді 27 травня працюють піротехніки, повідомили у Лозівській міськраді.

У Слобожанській громаді тривають пошуки Віолетти Мужичук

Протягом 27 травня тривали пошуки зниклої Віолетти Мужичук у Скрипаях Слобожанської громади, повідомили у пресслужбі ДСНС Харківщини.

"До пошукових робіт були залучені рятувальники ДСНС, поліцейські, волонтери, кінологи та водолази. Станом на 09:28 27 травня зниклу дівчинку ще не розшукали", — йдеться у повідомленні.

Що відомо про пошуки зниклої дівчинки

27 травня волонтери пошуково-рятувального загону "Мілена" планують провести "наймасштабніший пошук за всі дні", розповів Суспільне Харків керівник закону Сергій Осман. Долучити планують понад сотню волонтерів.

Правоохоронці нині схиляються до версії, що дворічна Віолетта Мужичук загубилася, дівчинка могла гуляти не під наглядом матері, розповів начальник ювенальної превенції райуправління поліції Олександр Чигрінов.

Дитина зникла 23 травня о 19:00 з подвір'я домоволодіння у селі Скрипаї Слобожанської громади, повідомила пресслужба поліції Харківщини.

У Балаклійській громаді попередили про розмінування

"Якщо чуєте на території Балаклійської громади вибухи, не панікуйте, проводиться розмінування. У громаді працюють сапери", — повідомили у Балаклійській міській військовій адміністрації.

Обстріли Харківщини протягом доби: на Чугуївщині пошкоджена лінія електропередач

Внаслідок обстрілів Вовчанська Чугуївського району з РСЗВ та артилерії пошкоджені щонайменше два приватних житлових будинки, повідомив очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

"У Вільчі Чугуївського району пошкоджені чотири житлові будинки та лінія електропередач. У Басовому Золочівської громади внаслідок мінометного обстрілу пошкоджені два приватних будинки", — зазначив Синєгубов.

РФ обстріляла Липці вночі 27 травня

27 травня близько 2:00 РФ завдала ракетного удару по Липцях Харківського району, повідомив очільник ОВА Олег Синєгубов.

"Попередньо, село обстріляли з ЗРК С-300. Одна ракета влучила в город, були пошкоджені приватний житловий будинок та господарчі споруди. Друга ракета влучила в поле. Поранених немає", — зазначив Синєгубов.

У частинах двох районів Харкова добу не буде води: адреси

У частинах Новобаварського та Основ'янського районів Харкова не буде води на час ремонту на водоводі на вулиці Гостинній, повідомляє пресслужба "Харківводоканалу".

Води не буде з 09:00 27 квітня до 08:00 28 квітня. Воду підвозитимуть цистернами, повідомили на підприємстві.

Новобаварський район:

  • вул. Власенка, 3, 4, 6, 8, 9, 10, 14, 18, 22, вул. Селянська,18, 20, 22, 24, 25, 26, 28, 30, 30-а, 34, 34-а, 36, 76, вул. Богомольця, 1, 3, 55-а, 7, 9, 9-а, 11, 13, 17, 19, 21, 23, 25, 27, 27-а, 29, 31, 33, 37, 39, 41, вул. Москалівська, 108, 110, 112, 170, 172, 174 (багатоквартирні будинки); вул. Фельдшерська, вул. Жутівська, вул. Сущенська, вул. Службова, вул. Лютівська, вул. Текстильна, вул. Москалівська, пров. Кубраківський, пров. Орача, вул. Орача, пров. Краматорський, вул. Світланівська, вул. Борова, вул. Торгова, вул. Піліпівська, вул. Арсенальна, вул. Ключова, вул. Кривомазова, пров. Радянський, пров. Єреміївський (приватний сектор).

У Основ’янському районі води тимчасово не буде у приватному секторі:

  • вул. Біологічна та вул. Диканівська.

РФ завдала авіаудару поблизу Стрілечої на Харківщині — Генштаб

Під мінометні та артилерійські обстріли потрапили щонайменше 19 населених пунктів Харківщини, йдеться у ранковому зведенні Генштабу 27 травня.

На слобожанському напрямку під мінометні та артилерійські удари потрапили:

  • Одноробівка, Козача Лопань, Стрілеча, Глибоке, Нескучне, Зелене, Тернова, Стариця, Гатище, Вовчанськ, Караїчне, Мала Вовча, Бударки та Вільхуватка.

На куп'янському напрямку РФ обстріляла з мінометів та артилерії:

  • Колодязне, Дворічну, Масютівку, Кислівку, Кам'янку.

У Харківському театрі ляльок відбудеться прем'єра вистави

8 та 9 травня у театрі покажуть виставу "Жираф Монс".

Погода на 27 травня: дані гідрометцентру

Вдень 27 травня по області та місту очікуються грози, місцями шквали, 15-20 м/с.

Харківська область:

  • Хмарно з проясненнями;
  • Вночі місцями невеликий короткочасний дощ. Вночі та вранці слабкий туман;
  • Вдень невеликий, місцями помірний короткочасний дощ, гроза;
  • Вітер північний, 5-10 м/с, вдень місцями шквал, 15-20 м/с;
  • Температура повітря: вночі 11-16°, вдень 21-26°.

Харків:

  • Хмарно з проясненнями;
  • Вночі без опадів. Вночі та вранці слабкий туман;
  • Вдень невеликий короткочасний дощ, гроза;
  • Вітер північний, 5-10 м/с;
  • Температура повітря: вночі 13-15°, вдень 23-25°.

Цього дня рік тому: Харківщина 27 травня 2022 року

  • У Харкові запрацювали усі станції метрополітену на Салтівській лінії.
  • Від російського обстрілу в ніч на 27 травня спалахнув гуртожиток спеціалізованої школи-інтернату на території Люботинської громади.
  • Міністерство культури та Харківська обласна держадміністрація створили спеціальний фонд для відновлення національного музею Григорія Сковороди.
  • Журналісти врятували 16 голубів, яких контузило після російських обстрілів 26 квітня на Павловому Полі.
  • У Лозівському районі прихистили оленятко Бембі, родина якої загинула під час обстрілів на Ізюмщині.
  • На проспекті, перейменованому на честь Героїв Харкова, з'явилися перші таблички з новою назвою.
  • У тимчасово окупованих населених пунктах Харківської області почастішали випадки зникнення людей.
  • Десантники збили російський бойовий гелікоптер Ка-52 "Алігатор".
  • Комунальники та підприємці усували наслідки російського обстрілу Харкова, внаслідок якого 26 травня загинули восьмеро людей.

На початок