Абсолютний максимум. Злива у Харкові побила рекорд 1881 року

Абсолютний максимум. Злива у Харкові побила рекорд 1881 року

Абсолютний максимум. Злива у Харкові побила рекорд 1881 року
.

Півтори місячної норми дощу випало у Харкові за 12 годин зливи. Це абсолютний максимум за весь час спостережень Харківського регіонального центру з гідрометеорології.

За 12 годин дощу у Харкові випало 90 мм опадів, розповіла Суспільному завідувачка центру з гідрометеорології Євгенія Ляшенко.

"У Харкові випало 90 міліметрів, по області — до 115 міліметрів. 90 мм — це 150% місячної норми, а 115 мм — це 190% місячної норми", — сказала Ляшенко.

Як уточнив Суспільному синоптик гідрометцентру Ігор Кібальчич, у Харкові перевищено показник липня 1881 року, коли випало 83 мм опадів. Інформація про це міститься у кліматичному довіднику.

Абсолютний максимум. Злива у Харкові побила рекорд 1881 року
Дані щодо опадів за місяцями. Абсолютний максимум у Харкові був 139 років тому, у липні 1881 року випало 83 мм. Фото Ігоря Кібальчича.

За словами Ляшенко, протягом дня спостерігатимуться короткочасні дощі. 15 липня опадів не очікують.

"Сам циклон вже відійшов на північ, ми на цей час перебуваємо у тиловій частині. Інтенсивність дощу повинна вже дещо знизитися", — зазначила вона.

Зливова каналізація міста не витримала такої кількості опадів, телефоном розповів Суспільному речник Міськради Юрій Сидоренко:

"Ви коли душ приймаєте, у вас тече з душу вода в певному режимі. І вона відбуває. А якщо ви почнете з брандспойта (пожежний ствол — ред.) себе поливати — чи відійде вода? У наших широтах зливова каналізація на такі опади не розрахована. Іде стихія, яка заносить піском трамвайні шляхи. Про що ми говоримо? Про яку ливнівку?"

За словами Сидоренка, найбільше опадів за останню добу випало в Немишлянському районі. На 17:00 на сайті міської диспетчерської служби зареєстрували 373 заявки щодо несправності каналізації в Харкові.

Що відомо

  • Рясний дощ у Харкові, який розпочався в місті 13 липня і йшов уночі, призвів до підтоплення деяких вулиць в центрі міста і на околицях. Впало шість дерево і п'ять гілок. Постраждалих немає.

Авторка: Маргарита Дежкіна, Дмитро Гребінник

На початок