"Авіаційна коаліція" сформується цього року — Дмитро Кулеба

"Авіаційна коаліція" сформується цього року — Дмитро Кулеба

Дмитро Кулеба
. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Фото: Associated Press

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба переконаний, що "авіаційна коаліція" для надання Україні західних винищувачів сформується цього року.

Про це він сказав в етері телемарафону "Єдині новини".

Міністр зазначив, що деякі країни заявили про готовність починати тренування українських пілотів на західних винищувачах, а також є країни які готові надати бойові літаки у складі "авіаційної коаліції".

" Це все результат міжнародних контактів президента і всіх нас, хто працює на дипломатичному фронті. Нашим пріоритетом є F-16, але ми не скасовуємо інші опції літаків. Це, як з танками", — сказав він.

Кулеба нагадав, що для того, аби країни ЄС прийшли до рішення про надання танків Leopard, Британія першою оголосила про надання Україні повноцінних важких танків Challenger-2, Франція оголосила першою про надання легких колісних танків.

"Зараз ця танкова матриця повторюється на авіаційній матриці. Знову Франція та Британія ухвалюють перші рішення, які спонукають і ведуть до ухвалення основного рішення. Це все частина одного зусилля, яке ми докладаємо і обов'язково дасть результат", — сказав міністр.

Він зазначив, що це відбудеться раніше, ніж українське суспільство очікує.

"Авіаційна коаліція сформується цього року. А коли конкретно західні літаки з нашими пілотами контролюватимуть українське небо, це потребує додаткової відповіді. Але, коли сформується коаліція, все відбуватиметься дуже швидко", — сказав Кулеба.

Раніше стало відомо, що цього літа Велика Британія розпочне початковий етап навчань українських пілотів на винищувачах F-16, повідомили також у заяві британського уряду. Велика Британія також співпрацює з іншими країнами щодо постачання Україні цих винищувачів.

15 травня президент України Володимир Зеленський та прем'єр Великої Британії Ріші Сунак обговорили створення "коаліції винищувачів". Голова британського уряду зазначив, що Сполучене Королівство буде ключовою частиною цієї коаліції.

16 травня стало відомо, що прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте підтримав створення "коаліції винищувачів" для України.

На початок