Пораненого бійця з Сум переводять на реабілітацію

Пораненого бійця з Сум переводять на реабілітацію

Пораненого бійця з Сум переводять на реабілітацію
. Громадський фонд "Суми"

Пораненого на сході сумчанина Сергія Литвиненка переводять на реабілітацію в Ірпінський шпиталь 14 липня. До цього його лікували в чотирьох лікарнях.

Боєць потрапив під обстріл 22 червня 2020 року в районі Попасної Луганської області. Він - кулеметник мотопіхотного батальйону 30-ї окремої механізованої бригади.

Його дружина - Олена Литвиненко - розказує, як дізналась про поранення чоловіка.

“Він мені, за 15 хвилин по четвертій ранку, написав: “Доброго ранку, кохана!” - і на цьому зв’язок обірвався”, - згадує вона.

За її словами, спочатку його прооперували в попаснянській лікарні.

“Тому що сказали, що не довезуть, потім в Часів Яр його перевели, з 8-го до 22-го він був у харківському шпиталі - 65-му. Дві доби був без свідомості, дихав самостійно”, - згадує вона.

Коли до нього приїхали рідні, чоловік прийшов до тями, каже Олена Литвиненко.

“Він чекав і знав, що ми приїдемо з мамою. 8-го числа його, санавіацією, переправили до київського шпиталю. Зараз він там перебуває. Стан - середньої тяжкості, він намагається ходити”, - говорить жінка.

Пораненого бійця з Сум переводять на реабілітацію
Громадський фонд "Суми"

Сергій Литвиненко розповідає, як все сталося.

“Стріляв я з кулемета крупнокаліберного - і по мені черга, тобто, відповідь була з лівого боку. Я праворуч стріляв, а вони – зліва. Я тікав до окопу - і не встиг. У бік потрапило - 7,62”, - згадує він.

Чоловік розповідає, які травми отримав.

“Пошкодили кишки, шлунок, діафрагму. Вже легше. Ще всередині все болить, а так, слава Богу, на ноги став”, - каже Сергій Литвиненко.

Зараз, говорить Олена Литвиненко, її чоловіка лікують безкоштовно, але попереду - тривала реабілітація. Тому родина почала збирати гроші. До чого готуватись їм, розповіли у громадському фонді "Суми".

“Лікування в шпиталях, ми уже з 2014 р. працюємо і чітко знаємо, – це більш-менш нормально, але реабілітація здебільшого власним коштом оплачується”, - зазначає координаторка програми фонду Ольга Зінченко.

За її словами, це дуже - дуже дорого і довготривало. Також, на її думку, психологічна реабілітація теж є дуже важливою. Однак нею багато хто нехтує: він командування - до самих бійців.

Як довго триватиме реабілітація Сергія Литвиненка та скільки для цього потрібно коштів, на цей коментар Суспільне чекає від управління зв’язків з громадськістю Збройних сил України.

Автор - Ігор Стрельцов

Що відомо

  • За контрактом Сергій Литвиненко служить з жовтня 2017 року. З Харкова чоловіка разом з іншими 10-ма бійцями санавіацією доправляли до Київського військового шпиталю.
  • За три місяці у Сергія Литвиненка спливає термін контракту.
  • Разом із дружиною Оленою Сергій Литвиненко виховує сина й доньку: восьми і шести років.
На початок