"Є рішення щодо захисту неба": Зеленський розповів про результати зустрічі з Мелоні

"Є рішення щодо захисту неба": Зеленський розповів про результати зустрічі з Мелоні

"Є рішення щодо захисту неба": Зеленський розповів про результати зустрічі з Мелоні
. Володимир Зеленський та Джорджа Мелоні під час зустрічі у Римі, 13 травня 2023 року. Фото: AP

Президент Володимир Зеленський, який 13 травня перебуває із візитом у Римі, заявив, що провів "плідний" діалог із прем’єркою Італії Джорджею Мелоні. Зокрема, лідери країн обговорили безпекові питання й посилення української протиповітряної оборони.

Про це гарант сказав під час пресконференції за результатами зустрічі.

"Сьогодні ми обговорили нашу співпрацю, зокрема, безпекову, військову. Є дуже важливі рішення щодо захисту нашого неба. Друге: реалізація формули миру. На жаль, Росія відповіла на це ракетами і артилерією. Їх не цікавить мир", — зазначив він.

Також Зеленський та Мелоні обговорили незаконне вивезення українських дітей з окупованих територій до Росії.

"Достеменно є всі аналітика відома про 19 393 дитини — це вже конкретика з іменами, коли вони були вивезені. Вони вкрадені Росією. Але реальне число може бути значно більше. Щонайменше 200 000 дітей перебували на територіях, які окупувала Росія. Ми не знаємо про долі цих діточок", — підкреслив глава держави.

Окрім того, політики обговорили взаємодію в Європі.

"Ми обговорили європейську інтеграцію, рішення, яких ми очікуємо цього року. Україна реалізує рекомендації Європейської комісії обов’язково, не зважаючи на війну, ми все це зробимо. Буде правильно, якщо вже цього року Європейська рада схвалить рішення про початок переговорів щодо вступу України в ЄС", — сказав Зеленський.

За його словами, ще одним предметом розмови стала співпраця України з Північноатлантичним альянсом.

"Україна вже захищає свободу так, як це робив би будь-який член НАТО. Тож буде правильно, якщо політичні рішення будуть слідувати за реальністю, і ми очікуємо від саміту НАТО у Вільнюсі визначення алгоритму приєднання України до Альянсу, чіткого розуміння гарантій безпеки для нашої держави", — зауважив президент.

Гарант запросив політичних лідерів Італії, та громадських діячів відвідати Україну, щоб поспілкуватися з людьми.

"Я думаю, якщо ви побачите на власні очі, що наробила одна людина, Путін, мені здається, що всі нарешті зрозуміють, чому ми так протистоїмо злу. Ми просто боремося за життя", — підкреслив він.

На початок