Найбільша партія у 2023-му: на Рівненщині вилучили бурштину на майже 7 млн грн

Найбільша партія у 2023-му: на Рівненщині вилучили бурштину на майже 7 млн грн

Найбільша партія у 2023-му: на Рівненщині вилучили бурштину на майже 7 млн грн
. Фото: Нацполіція

На Рівненщині поліцейські вилучили у жителя селища Володимирець бурштину на майже сім мільйонів гривень. Майже пів тонни напівдорогоцінного каміння були у гаражі, повідомили на сайті поліції 12 травня. Це найбільша партія, знайдена у 2023 році.

Ухвалу на обшук господарства 34-річного чоловіка видав суд, зазначила спеціалістка пресслужби поліції Світлана Карачун. Йдеться про кримінальне провадження щодо незаконного видобутку у лютому 2023 року.

Вилучення найбільшої партії бурштину на Рівненщині у 2023 році

"Під час обшуку виявили в гаражному приміщенні 20 мішків, наповнених камінням бурштину крупної фракції загальною вагою 455 кілограмів. Один із камінців заважив 1 кг 200 гр. Його вартість може сягати 230 тисяч гривень, а сума вилученого загалом — майже семи мільйонів грн", — повідомила Світлана Карачун.

Бурштину на майже 7 млн грн вилучили на Рівненщині
Фото: Нацполіція

Слідчі подали в суд клопотання про арешт усього вилученого каміння, його, згідно з процедурою, відправлять на гемологічну експертизу. "Наразі від надання будь-яких показань 34-річний житель Володимирця відмовляється", — зазначила спеціалістка пресслужби поліції.

Коли і скільки вилучали в останні роки

455 кілограмів бурштину, за даними поліції — найбільша вилучена партія у 2023 році. Цього року у березні поліція вилучала партію каміння вагою приблизно 350 кілограмів, яку серед овочів перевозив водій і його викрили на блокпосту.

У 2020-му силовики вилучили майже 900 кілограмів на суму у понад мільйон доларів.

Нагадаємо, рекордну партію бурштину на Рівненщині вилучили у 2015-му році – це було 2,5 тонни. Через рік була партія каміння у 1,5 тонни.

Вилучений бурштин можуть згодом передавати у Державне сховище та продавати на аукціонах. За 2022 рік державі з області передали каміння на понад 15 мільйонів гривень, повідомляли в прокуратурі.

Бурштин можна видобувати легально

Що відомо про легальний видобуток

У грудні 2019-го Верховна Рада ухвалила закон про регулювання видобутку бурштину. Він передбачає видачу дозволів на видобуток на певних земельних ділянках, також він вносить зміни до Земельного кодексу, якими передбачається проведення розвідувальних робіт щодо пошуку покладів бурштину. Водночас закон запроваджує кримінальну відповідальність за незаконний видобуток і відповідальність за недотримання вимог рекультивації.

Після видобутку бурштину рекультивації в області потребує близько десяти тисяч гектарів земель. Це більше, ніж спільна площа міста Рівне та приміського Квасилова. Науковці певні, що шансів на відновлення родючості такого ґрунту – небагато. Про наслідки екологічного лиха Суспільне розповідало ТУТ.

Після легалізації видобутку бурштину правоохоронці неодноразово влаштовували рейди на клондайки та у села, де мешкають нелегальні копачі.

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок