Собака Фріда з черкаської поліції допомагає розкривати вбивства і шукає зниклих дітей

Собака Фріда з черкаської поліції допомагає розкривати вбивства і шукає зниклих дітей

Ексклюзивно
Собака Фріда з черкаської поліції допомагає розкривати вбивства і шукає зниклих дітей
. Суспільне Черкаси

Любить сир та має улюблену іграшку — помаранчевий м'яч. А ще — допомагає знаходити людей та розкривати вбивства. Це про Фріду — поліцейську Вівчарку з Черкас.

Нещодавно ця собака допомогла у розслідуванні вбивства. Як це було та як знаходить спільну мову підопічною — Суспільному розповіла інспекторка-кінологиня Аліна Кобзар.

Із Фрідою Аліна працює з січня 2022 року.

"17 січня мені передали її — мою подругу, мою колегу, мою собаку. Цьогоріч їй виповнилося два роки. Передали мені її на першопочаткову підготовку в Житомирі. Однак це було дуже швидко, бо почалася повномасштабна війна і нас дуже швидко випустили. Ми переїхали до Черкас і займалися з нею вже тут", — розповіла Аліна.

собака
Суспільне Черкаси

Фріда може зарадити, коли в неї поганий настрій, додала вона:

"Є такі моменти, коли в самої немає настрою, але приходиш на роботу, бачиш ці оченята, ці лапки, які біжать тебе зустрічати, — і відразу поліпшується настрій і з'являється мотивація працювати".

собака
Суспільне Черкаси

Спочатку знайти спільну мову з собакою було складно:

"У кожної тварини різний характер. У Фріди складний характер, вона дуже важко мене до себе підпускала. Коли ми з нею познайомилися, їх було дев'ять місяців. Зрештою ми порозумілися і почали разом працювати. Загалом вона приязна. Коли роззнайомиться, то люди для неї — найкращі друзі. Разом із тим, вона мене оберігає від чужих".

собака
Суспільне Черкаси

За час служби в поліції Фріда вже має службові досягнення.

"У нас на рахунку дві згуби та розкрите вбивство. Першим загубився хлопчик у Черкасах – не склалися стосунки з батьками. Він вирішив піти з дому. Фріда занюхала його слід, знайшла і його повернули додому. Потім була дівчинка, у якої також не склалося у патронатній сім'ї", – зазначила Аліна.

А 25 квітня цьогоріч поліцейська вівчарка розшукала тіло вбитого чоловіка.

"На місці, де знайшли тіло, були плями крові і звідти ми пустили собаку по сліду. Під час пошуків вона раптово повернулася і почала голосно гавкати. Ми почули шурхіт – зрозуміли, що там хтось є", – переповіла поліцейська.

собака
Колаж Суспільне, фото ГУНП у Черкаській області

Спеціалізація у Фріди - розшукова, вона орієнтовна на розшук людей. Працює собака за командою "Слід", пояснила кінологиня.

"Я даю команду і вона має шукати. Слідом може бути що завгодно: наприклад, відбиток від взуття, кров, будь-яка річ людини. Ми постійно тренуємо їх. Коли прокладаємо тренувальні сліди, то корегуємо, щоб тварина йшла саме по тому сліду, який ми даємо від початкової точки, щоб сліди не змішувались".

собака
Суспільне Черкаси

Без заохочень не обходиться, розповіла кінологиня. За кожне досягнення Фріда отримує шматочок смачненького.

"Кожен кінолог знає, як заохотити свого підопічного. Вона в мене любить сир, а ще іграшку – помаранчевий м'яч", – пояснила кінологиня.

собака
Суспільне Черкаси

Також вона розповіла, як вирішила обрати цю професію:

"Завжди хотіла працювати в поліції. Коли прийшла, були вакансії кінолога. Подумала, що треба спробувати. Спробувала, стала цікаво".

Поряд із Фрідою у кінологічному центрі виховують й інших собак-поліцейських. Серед них є цуценята лабрадорів.

собака
Суспільне Черкаси

собака
Суспільне Черкаси

Вони поки не розуміють, що в майбутньому будуть поліцейськими, однак коли підростуть, кожен отримає свого тренера, розповіли кінологи.

Повне відео

Маєте новину про події з життя на Черкащині? Надсилайте сюди

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

Читайте також

На початок