У Запорізькій області розміновано майже 1400 га земель

У Запорізькій області розміновано майже 1400 га земель

У Запорізькій області розміновано майже 1400 га земель
Піротехніки розміновують Запорізьку область. ГУ ДСНС у Запорізькій області

У Запорізькій області розміновано майже 1400 гектарів земель. Та основні роботи розпочнуться після деокупації, — повідомив Суспільному голова ЗОВА Юрій Малашко.

За його словами, нині сформовані групи з рятувальників, які будуть розміновувати Запорізьку область. Наразі вони працюють на херсонському напрямку. Також навчатимуть цивільних людей, котрі виявлятимуть вибухонебезпечні предмети:

"У нас є 30 груп розмінування. На сьогодні ми разом з обласним ДСНС відпрацьовуємо це питання. Також відпрацьовуємо питання щодо навчання людей, яких вчитимуть виявляти вибухові предмети. Ці люди матимуть відповідні сертифікати для проведення таких робіт. Також залучатимемо інших фахівців, так зване гуманітарне розмінування, де ми будемо це все робити разом", — зазначив Юрій Малашко.

Юрій Малашко
Розмінювання Запорізької області. Фото: Суспільне Запоріжжя

Нині майже 1400 гектарів земель області розміновано. Люди вже їх засівають, — зазначив Юрій Малашко.

"Там вже врожай має бути незабаром. Але на територіях, які будуть розміновані, проводитимуть всі необхідні заходи щодо відновлення нашої аграрної промисловості. Вони дуже багато замінували по лінії фронту. Коли вони будуть відходити, то ще більше будуть залишати таких мінувань".

Розмінування Запорізької області
Заміновані поля. Telegram/Іван Федорово

На території Малинівської громади Пологівського району, що межує з Донецькою областю, 37 тисяч гектарів землі. З березня минулого року, коли в громаду зайшли російські війська, на полях ніхто не працював, бо їх мінували, — розповів Суспільному голова Малинівської сільської громади Володимир Шиш.

"У нас 13 населених пунктів — це площа від 400 до 500 гектарів. А помножить, — це до чотирьох тисяч гектарів розмінувати: посадки прилеглі, дороги, балки. Я думаю, що це не одного дня робота буде. Нас дуже хвилюють заміновані території. Перед тим як зайти, треба, щоб піротехніки зайшли й розмінували".

Розмінювання Запорізької області
Володимир Шиш. Фото: Суспільне Запоріжжя

Володимир Шиш переконаний: аби якнайшвидше розмінувати території, треба допомагати піротехнікам власними силами. Їхня громада планує навчати людей, котрі зможуть хоча б виявити небезпечні предмети:

"Ми згодні на навчання. Не на самих піротехніків, а на тих, хто виявлятиме ВНП, поставить якісь там прапорці або щось таке. Ми двох спеціалістів своїх готуємо, щоб вони могли відрізнити той чи інший вибуховий предмет, якої він дії: чи протитанкова, чи протипіхотна. Різні ж види вибухонебезпечних предметів. Чим більше ми знайдемо самі, тим хлопцям буде менше роботи для розмінування, тим швидше ми її розмінуємо".

Розмінування Запорізької області
Піротехніки розміновують Запорізьку область. ГУ ДСНС у Запорізькій області

За інформацією обласного управління ДСН, продовж доби, 9 травня, сапери ДСНС вилучили 1 касетний кумулятивно-уламковий елемент, 3 залишки снаряду від реактивної системи залпового вогню «Смерч», 1 залишок протитанкової керованої ракети та 1 гранотометний постріл, які виявлені в населених пунктах Запорізького та Пологівського районів.

Підписуйтеся на Суспільне Запоріжжя у Viber або в Telegram

На початок