"Мертве море під хатою": на Вінниччині глиняне озеро називають SPA-салоном

"Мертве море під хатою": на Вінниччині глиняне озеро називають SPA-салоном

"Мертве море під хатою": на Вінниччині глиняне озеро називають SPA-салоном
. Суспільне Вінниця

Замість SPA-салонів — озеро. Але не просте, а глиняне. Утворилося воно більше сотні років тому на місці покинутого каолінового карʼєру у селі Райки Іллінецького району на Вінниччині. Про це Суспільному розповіла начальниця відідділу інформації молодіжної та соціальної політики Іллінецької міськради Оксана Тищик.

Колись, говорить, місцевий поміщик збудував тут каоліновий завод. Глину, яку видобували, вивозили у Німеччину, а потім робили з неї порцеляновий посуд. Коли завод закрився — карʼєр потроху почав заповнюватися джерельною водою. Нині, каже, глибина озера близько п'яти метрів. Те, що основа озера глина — вода у ньому цілюща, каже Оксана Тищик. Люди помітили, якщо часто ходити купатися, то шкіра загоюється.

Місцева мешканка Алла Допіра не купує білу глину в аптеці. Для місцевих, каже, це озеро — еліксир краси. Називає його «природнім SPA-салоном».

«Нам дуже пощастило. Нам не потрібно їхати на оздоровлення. На не треба їхати на мертве море, воно в нас під хатою», - каже Алла Допіра.

Косметологиня Людмила Скрипник радить наносити глину не лише на обличчя, а й на все тіло. Якщо додати в маску петрушку та кефір — допоможе позбутися пігментації, а якщо олію паростків пшениці — зволожить.

Читайте також:

  • Подолала 20 кілометрів та пройшла два ліси: на Вінниччині два дні шукали пенсіонерку
  • ЗНО на Вінниччині: на іспит з історії України зареєструвалися 11 600 людей
  • Нових господарів покинутої німецької вівчарки шукають вінницькі зоозахисники
  • Реставрація музею Михайла Коцюбинського у Вінниці, нині ремонтують дах та вікна
  • Живопис голкою: вінницька художниця вишиває півтораметрові картини
На початок