Коли здешевшають овочі: відповідає директор Інституту аграрної економіки

Коли здешевшають овочі: відповідає директор Інституту аграрної економіки

Коли здешевшають овочі: відповідає директор Інституту аграрної економіки
. Овочі. Ілюстративне фото: Суспільне Луцьк

Починаючи з червня в Україні очікується зниження цін на овочі, окрім того, може здешевшати зерно та продукти тваринництва.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону "Єдині новини" розповів директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Юрій Лупенко.

"В умовах війни дуже важко прогнозувати динаміку не тільки цін, а багатьох процесів. Але в нас вже є понад рік певного досвіду, і досвід минулих років. Він показує, що з надходженням продукції нового врожаю, як правило, в червні-липні, навіть в більш ранні місяці відбувається зниження цін, в першу чергу, на овочі, потім продукти зернового плану, тваринництва — яйця, з настанням тепла зменшуються витрати, збільшується несучість", — розповів він.

За його словами, при цьому найбільш чутливими є ціни на овочі. На формування їхньої вартості впливає те, що значна частина агропродукції вирощується поблизу зони бойових дій.

"Динаміка цін за минулий рік перекреслила всі наші уявлення про динаміку. Більша частина овочів вирощується на півдні, де ведуться інтенсивні бої. Порушені логістичні канали, виробництво. В основному на ринку овочі тепличні імпортні, які значно дорожчі, ніж овочі нового врожаю. Зараз зростання 17% по овочевій групі. Огірки, помідори збільшення ціни у 2-3 рази. Навряд чи буде суттєве зменшення цін на них. Ранні овочі в основному тепличні, а ті, що надходять з півдня, не складають їм конкуренцію, їх мало. І впливу на ціни з боку овочів відкритого ґрунту поки що немає", — підкреслив Юрій Лупенко.

Відтак директор інституту очікує, що овочі будуть дешевшати, але пізніше.

"Тому що помідори, приміром, в зоні Києва висаджують у відкритий ґрунт тільки у травні. Коли вони будуть, то будуть зміни в бік зменшення", — пояснив він.

Лупенко додав, що загалом зростання цін відбувається через збільшення попиту та зменшення пропозиції.

"Якщо брати динаміку минулих років, то сповільнення цін на 5-10 %. Ближче до осені може бути більше зниження, тому що овочі дуже чутливі до насичення ринку", — зауважив він.

Окрім того, Юрій Лупенко прогнозує зниження вартості зерна в Україні.

"Тривалий час ціни на зерно в Україні визначалися цінами світового ринку. Будь-які обмеження експорту впливали на внутрішній ринок — в бік зменшення цін. В березні почали знижуватися хоч на 0,1% внаслідок того, що ціна на зерно, борошно знижується. Ми маємо зменшення посівів озимих, буде зменшено виробництво пшениці. У нас є солідний запас для покриття внутрішнього попиту", — підсумував він.

Читайте також

У Повітряних силах підтвердили збиття "Кинджалу", мільярд від ЄС на боєприпаси. 437 день війни. Онлайн

На початок