Водійське посвідчення без хабарів: у МВС розробляють нові правила здачі екзаменів

Водійське посвідчення без хабарів: у МВС розробляють нові правила здачі екзаменів

ЗМІ
Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко
. Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко. Фото: УНІАН

У липні цього року кількість сервісних центрів МВС в Україні зменшиться втричі. Також буде створено умови для мінімізації корупції під час навчання та складання іспитів на водійські права.

Про це в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" розповів міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

"До сервісів МВС у мене є деякі зауваження. Насамперед це стосується послуг, які надають підрозділи Головного сервісного центру. На сьогодні назріло питання, яке стосується практично кожного українця — чистота і прозорість складання теоретичних і практичних іспитів на водіння автотранспортом. Ми хочемо мінімізувати отримання водійських ліцензій без відповідного навчання і без відповідного чистого складання цих іспитів", — наголосив очільник МВС.

Клименко сказав, що в липні цього року планується початок змін у роботі сервісних центрів.

"Ми здійснили аудит роботи центрів: наразі їх в Україні 148, а після оптимізації буде 55 таких пунктів", — сказав Клименко.

Він додав, що послуги мають "якісними та прозорими", щоб кожен громадянин міг мати прозору систему оскарження дій працівників сервісних центрів, зокрема тих, хто проводить теоретичні та практичні іспити.

За його словами, класи, де складатимуть теоретичні іспити, до кінця цього року будуть обладнані камерами, які унеможливлять існування так званих "сліпих зон". Також міністр зазначив, що буде відбуватися ідентифікація обличчя кожної людини, яка прийде складати іспити.

"Крім того, хочемо дати кожному громадянину можливість самостійно опановувати теорію правил дорожнього руху або з репетитором, тобто не обов'язково буде ходити в автошколу. Головне – прозорість складання іспитів", — зауважив міністр.

Клименко також сказав, що до людей з інвалідністю мобільні сервісні центри виїжджатимуть "до того чи іншого населеного пункту".

Крім того, зазначив міністр, до кінця 2023 року планується обладнати майже 150 автомобілів камерами на 360 градусів, які зможуть показувати весь салон, для того, щоб бачити учня, інструктора, планшет, можливі порушення і підказки.

Клименко додав, що ці машини будуть обладнані трекерами з визначенням маршруту руху, а також здійснюватиметься повний аудіозапис із салону автомобіля.

Проект "Права без хабарів" закликав українців ретельно проаналізувати відповідний наказ щодо змін від Головного сервісного центру МВС.

"Закликаємо автошколи та кандидатів у водії максимально ретельно проаналізувати проект нового чек-листа, і якщо бачите, що в ньому необхідно змінити (помилки, пастки, занадто м'які або жорсткі вимоги, незрозумілі положення тощо), дайте нам про це знати", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що головне нововведення стосується скасування обмеження кількості спроб для складання практичного іспиту. Після реєстрації в Мін'юсті учні, які готові скласти іспит самостійно, матимуть для цього 2 роки.

Читайте також

Шеринг авто через "Дію": тепер можна скасувати спільне користування автівкою

Кількість ДТП в Україні зростає — Опендатабот

Понад 550 випадків керування у стані сп’яніння зафіксували з початку 2023 року патрульні на Закарпатті

На початок