У Вінниці безкоштовно виготовляють протези для військових

У Вінниці безкоштовно виготовляють протези для військових

У Вінниці безкоштовно виготовляють протези для військових
. На підприємстві "ОРТОПЕДСЕРВІСЦЕНТР" виготовляють протези для військовослужбовців. Фото: Суспільне Вінниця

У Вінниці приватне підприємство "ОРТОПЕДСЕРВІСЦЕНТР" виготовляє протези для військовослужбовців, що втратили кінцівки під час бойових дій. Послуги безкоштовні. Компенсує витрати держава. Про це Суспільному розповів директор Сергій Юзвак.

Протезувати українських захисників на підприємстві почали торік у травні.

"Основними пацієнтами нашими стали військовослужбовці. Для них держава збільшила вартість виробів втричі, що дає нам можливість робити функціональніші протезно-ортопедичні вироби. Нажаль, з реабілітацією були проблеми. Держава не відшкодовувала її. Майже рік ми працювали за рахунок підприємства, забезпечували реабілітацію. Цього року держава уклала договір на реабілітаційні послуги амбулаторно", говорить Сегій Юзвак.

хоходра
Фото: Суспільне Вінниця

Проживання й харчування у закладі за рахунок підприємства. Також допомагають волонтери. Щоб отримати безкоштовний протез, військовим потрібно мати низку документів. Зокрема, за яких обставин втралили кінцівку.

"Для того, щоб до нас потрапити, потрібне заключення ВЛК про необхідність протезування, потрібен паспорт, код, форма 5 про обставини поранення — видається командиром частини. Є проблеми з цим, особливо, коли частина передислокувалася", –говорить лікар ортопед-травматолог Антоніна Бойчук.

хоходра
Фото: Суспільне Вінниця

Спершу – підготовка до протезування. Цим опікуються терапевти.

"Ми оглядаємо пацієнта, дивимося стан "куксичастина кінцівки, що залишається після ампутації", стан мобільності. Чи є ще якісь ушкодження кінцівок чи органів. Уже після огляду вирішуємо, що нам робити, і, який протез можемо йому запропонувати", – каже Антоніна Бойчук.

хоходра
Фото: Суспільне Вінниця

Справа техніків і протезистів — виготовити для захисників максимально зручний і функціональний протез. У майстерні одночасно працюють більш ніж 10 фахівців. Одні роблять заміри, інші — займаються зліпками, виготовляють первинні навчальні, а потім й постійні протези кінцівок рук і ніг.

хоходра
Фото: Суспільне Вінниця

На один протез йде від двох днів до тижня. Усе залежить від рівня ампутації і різновиду протезу.

хоходра
Фото: Суспільне Вінниця

Через кульове поранення довелося ампутувати ногу Віктору Шевчуку зі Жмеринки. З початком повномасштабної війни, чоловік пішов служити до 120 бригади тероборони Вінниччини. Брав участь у боях за Попасну, охороняв кордон із Придністров'ям, Київщину.

"Чекаю протез. Хороший тут колектив, різні види тренажерів, надіюсь лише на себе і допомогу лікарів. Доля покаже — назад в армію чи на роботу вертатимусь. Хочу ходити, сподіваюся мене тут поставлять на ноги. Всі умови є, маю стати на ноги", – каже Віктор Шевчук.

Нині на стаціонарі "ОРТОПЕДСЕРВІСЦЕНТРу" 33 військових із різних регіонів України. Це ті , хто вже отримав протез і вчиться з ним ходити, а також ті, хто чекає на його виготовлення.

Читайте також

  • Безкоштовні медичні огляди для переселенців та вінничан: як працює бригада Рубіжанської лікарні у Вінниці
  • Мультипредметний тест для випускників: скільки школярів зареєструвалися на Вінниччині

На початок