Чекають на покупців 13 років: на ХАЗі показали непродані літаки

Чекають на покупців 13 років: на ХАЗі показали непродані літаки

Чекають на покупців 13 років: на ХАЗі показали непродані літаки
. Суспільне Харків

Голова обладміністрації Олексій Кучер 8 липня зустрівся з керівництвом і працівниками Харківського авіаційного заводу.

За його інформацією, заборгованість заводу по зарплатах — понад 230 мільйонів гривень:

"Це понад 50% усієї заборгованості Харківської області".

Він також зазначив, що свариться з "Укроборонпромом" через те, що літаки, які готові до продажу, так і не були придбані державою:

"З керівництвом "Укроборонпрому" ми перебуваємо на межі конфлікту. Тому що та обіцянка, яка була дана президенту, на сьогодні не виконана".

Мета сьогоднішньої зустрічі, каже Кучер, поспілкуватися з керівництвом та робітниками, зібрати питання і перенаправити їх до "Укроборонпрому":

"Сьогодні я все, що хотів, повідомив: нам треба почекати ще 2 тижні (на відповідь від "Укроборонпрому" — ред.), після цього я хотів би зібрати кістяк колективу, 10-15 людей. Я готовий очолити цю робочу групу і ночувати з ними в "Укроборонпромі", щоб ми закріпили по кожному з пунктів відповідальну особу".

Що відомо

  • 6 листопада 2019 року президент Зеленський був з візитом на Харківському авіаційному заводі, тоді він доручив придбати два готові літаки ХАЗа, щоб частково покрити заборгованість і підтримати підприємство.
  • 30 червня 2020 року директор заводу Сергій Задорожний розповів, що обіцянка не виконана, завод досі проходить процедуру банкрутства і має 11 недобудованих літаків, два з яких майже готові, проте немає замовника, щоби для нього завершили роботу.
  • Задорожний також розповів, що Харківський авіаційний завод не отримав жодних коштів від американської компанії "Oriole Capital Group", з яким "Укроборонпром" уклав договір у 2017 році. Домовленість із цією компанією призупинила співпрацю з канадцями та частково заблокувала роботу заводу на три роки.
На початок