ISW: Шойгу заявив, що РФ збільшує виробництво високоточних ракет

ISW: Шойгу заявив, що РФ збільшує виробництво високоточних ракет

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу
. Міністр оборони Росії Сергій Шойгу (Фото: прес-служба МЗС Росії / Getty Images)

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив, що російська оборонно-промислова база збільшує виробництво високоточних ракет для використання проти України. Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Шойгу назвав державну корпорацію "Тактичні ракети" зразковим оборонним підприємством. Він заявив, що вона успішно розпочинає серійне виробництво ракет і найближчим часом розробить плани щодо подвоєння поточного обсягу виробництва, відзначили аналітики.

“Зосередженість Шойгу на виробництві високоточних ракет збігається зі зміною риторики Міністерства оборони Росії, яке зосередилося на використанні Росією високоточних ракет для ударів по об'єктах військової інфраструктури в українському тилу. Що, ймовірно, має створити враження проактивних і демонстративних позитивних дій Росії на тлі занепокоєння в російському інформаційному просторі щодо можливого українського контрнаступу”, — йдеться в аналітичному звіті.

За даними аналітиків, Шойгу, ймовірно, намагається відвести від себе звинувачення, що Міністерство оборони Росії не може забезпечити достатню кількість боєприпасів для російських військ. Шойгу заявив, що російська оборонно-промислова база збільшила темпи виробництва та обсяги випуску продукції. Він стверджує, що російські війська отримали достатньо боєприпасів у 2023 році, щоб завдати значної шкоди українським військам.

Раніше в ISW відзначали, що російське військове командування проводить перестановки в органах управління, пов'язаних з логістикою та формуванням сил, після того, як наприкінці березня командири, які виступають проти Герасимова та ядра російського Міноборони, частково повернули собі прихильність російського президента Володимира Путіна.

Російські провоєнні блогери також почали називати конкретних посадових осіб Міноборони РФ, звинувачуючи їх у поганому забезпеченні російських військ у цей період. Фінансист ПВК "Вагнер" Євген Пригожин продовжує стверджувати, що Міноборони РФ навмисно налаштовує найманців "Вагнера" на невдачу в Бахмуті, відмовляючись надати необхідну кількість снарядів. Це, за словами командирів, призводить до великих втрат і повільного просування вперед на полі бою. Представник ПВК "Вагнер", зокрема, стверджував, що 2 травня він передав 39 коробок зі скаргами бійців ПВК "Вагнер" на нестачу боєприпасів до Комітету з питань оборони Державної думи Росії.

Інші ключові висновки ISW щодо війни в Україні:

  • Реакція Росії на заяви про нібито удар по командувачу українських сил територіальної оборони генерал-майору Ігорю Танцюрі свідчить про те, що російські ультранаціоналісти намагаються представити будь-які російські операції як такі, що затримують потенційні українські контрнаступальні дії.
  • За наявною інформацією, Кремль розповсюдив нову інструкцію для російських державних ЗМІ про те, як висвітлювати майбутній український контрнаступ. Таким чином Кремль створює інформаційні умови як для ефективної оборони Росії, так і для пом'якшення шоку в російському інформаційному просторі від українських успіхів.
  • Держави-члени ООН, включно з ключовими російськими партнерами, такими як Китай, Індія та Бразилія, 26 квітня проголосували за ухвалення резолюції, яка визнає Росію агресором у війні в Україні.
  • Російські війська провели обмежені наземні атаки на лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна.
  • Російські війська досягли незначних успіхів поблизу Бахмута, але не просунулися вглиб міста.
  • Російські війська продовжували обмежені наступальні операції на фронті на лінії Авдіївка-Донецьк, а російські джерела стверджували, що українські війська проводили обмежені та локальні контратаки в районі Авдіївки.
  • Українські війська продовжують діяти на островах у дельті Дніпра в Херсонській області та навколо них.
  • Російські урядовці продовжують запроваджувати нові соціальні пільги для ветеранів та їхніх родин, щоб стимулювати подальший призов на військову службу в Росії.
  • Ймовірно, українські партизани здійснили замах на заступника голови окупаційного так званого “Міністерства внутрішніх справ” Запорізької області в Мелітополі.
ISW карта бойових дій станом на 2 травня 2023 року на війні в Україні
Фото: з сайту ISW

Читайте також

Нічна атака дронами Києва. 434 день повномасштабної війни РФ проти України. Текстовий онлайн

Уночі Київ атакували "Шахедами" з різних напрямків — КМВА

Вночі росіяни атакували Україну ударними дронами — Генштаб ЗСУ

Уночі було знищено 21 "Shahed-136/131" із 26 — Повітряні Сили

На початок