В ISW пояснили, чому Міноборони РФ активно інформує про ракетні удари по Україні

В ISW пояснили, чому Міноборони РФ активно інформує про ракетні удари по Україні

Ракета Х-101
. Ракета Х-101. Фото: naked-science.ru

Міноборони Росії змінило свою риторику і активно інформує про ракетні удари по Україні на тлі занепокоєння в російському інформаційному просторі щодо українського контрнаступу. Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Так, у ніч з 30 квітня на 1 травня російські війська завдали чергового масштабного ракетного удару по Україні.

“Українські джерела повідомили, що дев'ять стратегічних бомбардувальників Ту-95 і два Ту-160 вилетіли з Мурманської області та району Каспійського моря і випустили 18 крилатих ракет Х-101/555 по Україні. Українська протиповітряна оборона збила 15 ракет. Геолокаційні кадри з Павлограда, Дніпропетровська область, показують, що одна з ракет влучила в Павлоградський хімічний завод”, — йдеться в аналітичному звіті.

Міністерство оборони Росії заявило 1 травня, що удари були націлені на українські військово-промислові об'єкти і успішно зірвали виробництво військових ресурсів, відзначили аналітики. Російські провоєнні блогери стверджували, що ракети вразили українські системи протиповітряної оборони та транспортний вузол у Павлограді.

Речник Повітряних Сил України Юрій Ігнат відзначив, що і Ту-95, і Ту-160 несли набагато менше ракет, ніж їхнє максимальне завантаження. Це свідчить про те, що Росія продовжує боротися за достатнє виробництво таких боєприпасів, наголошують аналітики.

Інші ключові висновки ISW щодо війни в Україні:

  • За оцінкою Білого дому від 1 травня, російський наступ на Бахмут провалився.
  • Українські офіційні особи продовжують сигналізувати про готовність України до потенційних контрнаступальних операцій.
  • Фінансист ПВК "Вагнер" Євген Пригожин, ймовірно, використовує своє реабілітоване становище серед російського керівництва, щоб посилити зусилля з самореклами та вирішити свої давні проблеми з Міністерством оборони Росії.
  • Міністерство оборони Росії підтвердило заміну заступника міністра оборони Росії з логістики генерал-полковника Михайла Мізінцева на генерал-полковника Олексія Кузьменкова.
  • Опозиційна фракція російського Міноборони, ймовірно, намагається усунути окремих чиновників Міноборони, публічно критикуючи їхні військові зусилля.
  • Російські війська провели наземні обстріли вздовж лінії Сватове-Крем'янка.
  • Російські війська продовжили наземні обстріли в Бахмуті та його околицях, а також на лінії Авдіївка-Донецьк.
  • Українські офіційні особи повідомили, що ПВК “Вагнер” та інші російські сили намагаються зберегти темпи наступальних операцій у Бахмуті.
  • Російські джерела продовжують стверджувати, що українські сили здійснюють рейди через річку Дніпро.
  • Нещодавнє збільшення кількості російських приватних військових компаній (ПВК), що діють в Україні, може вимагати певних змін у загальній структурі командування.
  • Російські посадовці та окупаційна влада продовжують докладати зусиль для інтеграції окупованих територій у російську соціально-економічну систему.
Карта бойових дій в Україні від ISW станом на 1 травня 2023 року
Фото: з сайту ISW

Читайте також

433 день повномасштабної війни Росії проти України. Текстовий онлайн

РФ наступає на 4 напрямках, відбито 41 атаку окупантів — Генштаб ЗСУ

Авіація Сил оборони за добу знищила 3 російських ЗРК — Генштаб ЗСУ

На початок