"Швидкі і стабільні": у Черкасах волонтери виготовляють дрони для військових

"Швидкі і стабільні": у Черкасах волонтери виготовляють дрони для військових

"Швидкі і стабільні": у Черкасах волонтери виготовляють дрони для військових
. Суспільне Черкаси

Черкаські волонтери виготовляють ударні та розвідувальні дрони для військових. Над проєктом команда працювала десять місяців, розповів Суспільному керівник благодійного фонду "Волонтерський фронт" Андрій Лихачов.

Запит на "пташки" є постійно, тож аби якнайшвидше задовольнити потреби бійців, взялись конструювати їх власноруч, пояснив він.

Перший політ дрона пройшов стрімко та без технічних неполадок, розповів випробувач моделі Юрій Зоренко. Він пілот із досвідом і неозброєним оком побачив – політ вдався.

"При випробувальних польотах на ньому немає додаткових навантажень у вигляді баласту, який несеться до нехороших людей. І взагалі він як бойовий крейсер – іде швидко, але дуже стабільно", – розповів він.

дрони
Юрій Зоренко показує дрон, виготовлений черкаськими волонтерами. Суспільне Черкаси

Максимальна швидкість такого безпілотника – 130 кілометрів за годину, відстань – пів сотні кілометрів, додав пан Юрій. Та щоб використовувати його максимально, потрібне потужне обладнання:

"До такої дальності потрібен і передавач, і приймач, які працюватимуть на велику відстань".

дрони
У Черкасах волонтери виготовляють дрони. Суспільне Черкаси

Якщо в наявності всі деталі, дрон майструють за три дні, розповів керівник благодійного фонду "Волонтерський фронт" Андрій Лихачов. З його слів, така «пташка» допомагатиме в розвідці та вражатиме цілі:

"Ним можна наносити значні пошкодження з далекої відстані. Він може своїм навантаженням завдавати удару по техніці та ракетним установкам".

дрони
У Черкасах волонтери виготовляють дрони. Суспільне Черкаси

Вартість одного такого дрона – близько 50 тисяч гривень, що в рази менше, ніж ціна на ринку, додав Юрій Зоренко.

Та найбільше волонтери пишаються тим, що ці дрони не підпадають під вплив засобів радіоелектронної боротьби.

дрони
У Черкасах волонтери виготовляють дрони. Суспільне Черкаси

"РЕБ не чіпляє їх. Надалі ми плануємо використовувати більш спеціалізовану електроніку, яка дозволить вдосконалювати схему польоту і обходити цю систему", – зазначив керівник проєкту Олег Похил.

дрони
Олег Похил, керівник проєкту. Суспільне Черкаси

Першу партію сконструйованих дронів волонтери відправили військовим на пробу і нині чекають відгуків. Згодом врахують усі їхні побажання і налагодять серійне виробництво, аби допомагати Збройним силам нищити ворога, розповів керівник благодійного фонду Андрій Лихачов:

"Збираємось ставити на масове виробництво, але трохи не вистачає фінансів. Усе брали зі своєї кишені, люди допомагали, військові, збирали все власними силами", – додав він.

Маєте новину про події з життя на Черкащині? Надсилайте сюди

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

Читайте також

На початок