"Ми готуємось": Зеленський розповів, від чого залежить контрнаступ України

"Ми готуємось": Зеленський розповів, від чого залежить контрнаступ України

"Ми готуємось": Зеленський розповів, від чого залежить контрнаступ України
. Президент України Володимир Зеленський. Фото: ОПУ

Сили оборони продовжують підготовку до контрнаступу, його успішність залежатиме від постачань Україні зброї та техніки від західних союзників.

Про це заявив президент Володимир Зеленський під час півторагодинного інтерв’ю журналістам північних країн — Фінляндії, Швеції, Данії та Норвегії.

"Контрнаступ буде, ми готуємось. Я дуже вірю, що він буде успішним й ми зможемо деокупувати наші території. Я не готовий говорити дуже детально, коли це буде та яким чином, але скажу чесно, так, багато речей залежить від нас, але є багато деталей в постачанні тієї чи іншої зброї", — зазначив він.

Гарант зауважив, що наголосив, що успішність дій Сил оборони залежить, у тому числі від постачань техніки від союзників України.

"Для нас великий ризик, якщо деякі речі не дійдуть. Який ризик? Те що ми будемо йти вперед й деокуповувати? Тут не буде жодних питань й вагань. Ризик в головному, тому що, якщо недостатньо броньованої техніки, то ми розуміємо, що буде більше жертв", — пояснив Зеленський.

Окрім того, Україні вкрай необхідна авіація, додав політик.

"Дуже важливо контроль у небі не віддати повністю Росії, тому дуже важлива авіаційна коаліція. Тут повинна бути воля лідерів держав, які мають сучасну авіацію. Авжеж, ми будемо звертатися за відповідною авіацією і до ваших країн, при чому будемо звертатися дуже наполегливо і, скажу вам відверто, найближчим часом", — зазначив президент.

Сучасні озброєння дозволяють Україні зберегти життя військових, пояснив він.

"Зараз зброя вирішальна. Треба зберегти по максимуму людей, значить, повинна працювати сучасна зброя. Хочеться дочекатись всього того, було обіцяно. Ну і скажу відверто, звертаємо увагу на погоду також", — підкреслив політик.

Водночас зброя та техніка — не єдині чинники, що визначають темпи контрнаступу, зауважив він.

"Контрнаступ залежить не тільки від бойових машин, техніка — це одна зі складових наступальної операції. Іноді існують інформаційні загрози. Іноді є інформація, яка виходить в тій чи іншій пресі і це, на жаль, не тільки російська преса. І я вважаю, що ця інформація, скажімо так, не допомагає. Сказати чесно, чи вона нас зупинить — ні, навіть якщо вона буде з’являтися щоденно", — сказав гарант.

Президент зазначив, що Росія втрачає здатність вести бойові дії.

"Ми повинні розуміти, що російські війська з кожним днем зменшуються… Їхні війська демотивовані. Ми це бачимо, ми чуємо це, як вони втрачають мотивацію щоденно. Вони вже змінили тактику. Вони вже думають про оборону окупованих ними територій. Це вже інша хвиля цієї війни. Їхня наполегливість на полі бою, що була на початку, розбита нашими силами. Вони "вкапуються", роблять оборонні рубежі. Це буде складно для нас, буде дуже непросто. Але це вже друга частина. Це частина, у якій ми збираємось забрати ініціативу в цій війні", — наголосив Володимир Зеленський.

Про Путіна і переговори до вторгнення

За словами Зеленського, жодні переговори з президентом РФ Володимиром Путіним та дипломатичні спроби відвернути війну не мали змісту.

"Це були не десятки, це сотні зустрічей. Це як пустеля. Ти в’язнеш у цьому діалозі, тому що ніхто не хоче ніякого результату. Ніхто вже не хотів з ними зустрічатись, тому що вони не хочуть рухатись. Їх влаштовував заморожений конфлікт", — зазначив президент. Після цього росіяни просто перестали виходити на зв’язок, засилаючи через треті країни якісь погрози та вимоги, додав він. "З цією людиною, з президентом Путіним, сьогодні не можна говорити. Це для нас для всіх терорист. Він такий "мандрівник" у своїх кривавих назвах. Придумує назви, щоб виправдовувати свої дії. Виправдання цій людині вже немає", — наголосив гарант.

Про удари та операції на території РФ

Зеленський розповів, що військові операції на території Росії не є пріоритетом для Сил оборони.

"Чесно кажучи, ми зараз маємо дефіцит амуніції, щоб витрачати її на територію Росії. Наше завдання — деокупувати нашу територію, і ми витрачатимемо зброю і сучасну техніку виключно для наших контрнаступальних дій", — підкреслив він.

Водночас на російській території можливі інциденти військового характеру, зауважив президент.

"Буває, щось кудись залітає. Летять тисячі артилерійських снарядів і вони летять поблизу різних кордонів. Що ж, це наслідки війни. А наші операції ведуть виключно на нашій законній землі", — наголосив Володимир Зеленський.

Про запрошення на саміт НАТО

Президент розповів, що Україна вбачає запрошення на саміт Північноатлантичного альянсу у Вільнюсі, що відбудеться 11-12 липня, як ознаку можливого вступу до НАТО.

"Ми сприймаємо запрошення як факт того, що нас хочуть бачити в НАТО, а якщо це просто вибачте дипломатичний крок, то в нас інша ситуація, у нас війна, нам не потрібно це", — підкреслив він.

Читайте також

23 людини загинуло в Умані внаслідок удару РФ, президенти Чехії та Словаччини відвідали Київ. 430 день війни. Онлайн

На початок