Сили оборони відбили близько 60 атак росіян. Найгарячіші точки — Бахмут і Мар'їнка — Генштаб

Сили оборони відбили близько 60 атак росіян. Найгарячіші точки — Бахмут і Мар'їнка — Генштаб

ЗСУ, Бахмут, війна
. Український військовий на БТР, передова у Бахмуті, Донецька область, 10 квітня 2023 року. Фото AP/Libkos

Основні зусилля війська РФ зосереджують на веденні наступів на Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Сили оборони відбили близько 60 атак. Найзапекліші бої тривають за Бахмут та Мар’їнку.

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

Протягом минулої доби росіяни завдали 1 ракетного та 46 авіаційних ударів. Здійснили близько 60 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах. Активно використовують авіацію, застосовуючи крилаті авіабомби в Луганській, Донецькій, Запорізькій та Херсонській областях. Внаслідок чого є загиблі та поранені серед цивільного населення, зруйновано та пошкоджено приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Ситуація на фронті

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається сталою. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках Росія продовжує утримувати у прикордонних з Україною районах Брянської, Курської та Бєлгородської областей певну кількість своїх військ. Протягом минулої доби війська РФ обстріляли населені пункти Грем’яч Чернігівської області; Червона Зоря, Павлівка, Кіндратівка, Тимофіївка Сумської області, а також Гоптівка, Зелене, Нескучне, Бударки, Мілове та Красне Перше на Харківщині.

На Куп’янському напрямку артилерійських обстрілів росіян зазнали Дворічна, Гряниківка, Масютівка, Лиман Перший, Кислівка і Берестове Харківської області; Новоселівське на Луганщині; Торське та Спірне Донецької області.

На Лиманському напрямку цієї доби російські війська не наступали. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Діброва, Верхньокам’янське і Спірне — Донецької.

На Бахмутському напрямку війська РФ продовжують наступ. Тривають важкі бої за Бахмут. Також, протягом доби росіяни безуспішно наступали на околицях населених пунктів Григорівка, Богданівка та Іванівське. Від їхніх обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Маркове, Григорівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Ступочки, Новодмитрівка, Костянтинівка та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку росіяни наступали в районах Новокалинового та Первомайського Донецької області, успіху не мали. Зазнали великих втрат. Обстріляли, зокрема, Новокалинове, Авдіївку, Сєверне, Тоненьке, Ласточкине, Первомайське, Карлівку та Невельське.

На Мар’їнському напрямку протягом доби Сили оборони відбили численні атаки військ РФ у північній і центральній частинах населеного пункту Мар’їнка, а також в районі Новомихайлівки Донецької області. Водночас ворожих обстрілів зазнали Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка та Парасковіївка Донецької області.

На Шахтарському напрямку росіяни не наступали. Обстріляли Богоявленку, Новоукраїнку, Вугледар, Золоту Ниву, Пречистівку, Велику Новосілку Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках війська РФ продовжують оборонятися дії. Протягом доби росіяни обстріляли понад 40 населених пунктів. Серед них – Времівка, Новосілка, Новопіль Донецької області; Ольгівське, Червоне, Чарівне, Оріхів Запорізької області; Нікополь Дніпропетровської області; Томарине, Одрадокам’янка, Ольгівка, Садове, Кізомис Херсонської області та місто Херсон. Пошкоджено близько 25 житлових будинків. Є поранені серед мирних громадян.

Авіація Сил оборони України за минулу добу завдала 14 ударів по районах зосередження росіян. Також, збито 2 ворожих розвідувальних БпЛА типу "Мерлін" та 1 — "Орлан-10", а також 8 дронів-камікадзе типу "Ланцет".

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 станції радіоелектронної боротьби військ РФ.

Викрадення росіянами зерна і взяття на військовий облік "паспортизованих" жителів Бердянська

За даними Генштабу, росіяни продовжують грабувати українців, привласнюючи урожай зерна. Зокрема, у Бердянську Запорізької області, так окупаційна “влада” намагається вивезти викрадене збіжжя, завантажуючи його на російські вантажні судна.

"Окупантам катастрофічно не вистачає медичного персоналу на полі бою. З метою поповнення некомплекту військових лікарів, місцевих працівників медичних закладів Бердянська, які отримали паспорти громадян РФ, почали змушувати до постановки на військовий облік ворога. У випадку відмови — погрожують їм втратою робочих місць", — йдеться у повідомленні.

Читайте також

Україна за тиждень отримає танки Leopard від Іспанії, Сили оборони просуваються на півдні. 425 день війни. Онлайн

На початок