Латвія передасть Україні усі свої ПЗРК Stinger

Латвія передасть Україні усі свої ПЗРК Stinger

ПЗРК Stinger
. Фото: сайт Raytheon Technologies

Міністерка оборони Латвії Інара Мурнієце оголосила про рішення передати Києву всі наявні в країні переносні зенітно-ракетні комплекси Stinger.

Про це вона заявила на зустрічі союзників України на базі Рамштайн у Німеччині.

"Латвія відгукнулася на прохання України про постачання систем ППО і вирішила передати всі Stinger, які у нас ще є. Ми зробимо все можливе, щоб доставити їх в Україну якнайшвидше", — сказала Мурнієце.

За її словами, ПЗРК Stinger, які Латвія відправила Україні, воюватимуть "не тільки за свободу України, але й за безпеку Латвії".

Водночас міністерка наголосила, що передача Україні ПЗРК не означає, що Латвія повністю залишиться без переносних систем протиповітряної оборони.

"Замість них ми матимемо сучасніші системи RBS, траєкторію снарядів можна буде змінювати навіть після пострілу", — сказала вона.

Крім того, міністерка зазначила, що Латвія продовжує реалізовувати програму підготовки українських військових.

"Нашою метою було подвоїти кількість українських солдатів, які пройшли підготовку в Латвії цього року, порівняно з 2022 роком. Зараз ми бачимо, що зможемо підготувати ще більше солдатів ЗСУ на різних рівнях. Я впевнена, що до кінця року Латвія підготує майже 3 000 солдатів Збройних сил України", — сказала Мурнієце.

На початок