ОГПУ зареєструвала близько 80 тисяч воєнних злочинів росіян — Костін

ОГПУ зареєструвала близько 80 тисяч воєнних злочинів росіян — Костін

Андрій Костін
. Генпрокурор Андрій Костін у Конгресі США. Фото: ОГП

Офіс генерального прокурора України зареєстрував близько 80 тисяч воєнних злочинів, скоєних російськими військами та їхніми "проксі", і ця кількість зростає, особливо після звільнення тимчасово окупованих територій.

Про це під час слухань у Конгресі США заявив генпрокурор України Андрій Костін.

Він зазначив, що з 24 лютого 2022 року правоохоронці документують жорстокі та цілеспрямовані удари Росії по житлових кварталах, лікарнях, школах, дитячих садках та театрах в різних містах України.

"Трагедія і злочин бомбардування Маріупольського драматичного театру, в результаті якого загинуло близько 600 найбільш вразливих цивільних осіб, що опинилися в пастці в Маріуполі, є яскравим прикладом російської злочинної стратегії ведення війни. Крім того, російські війська регулярно обстрілюють шляхи евакуації та цивільні колони, катують та ґвалтують, а також здійснюють страти без суду і слідства, після яких по всій країні виявляють масові поховання", — сказав Костін.

Читайте також: Ексв'язні з ПВК "Вагнер" зізналися у масових розстрілах цивільних у Бахмуті

За словами Генпрокурора, ці дії не мають нічого спільного з веденням війни за правилами міжнародного гуманітарного права. Їхня мета — посіяти страх і терор.

"На сьогодні ми зареєстрували близько 80 тисяч випадків воєнних злочинів. Однак докази цих злочинів зростають в геометричній прогресії. Особливо це пов'язано з деокупацією Українських територій. Наприклад, коли українські військові звільнили Херсон у листопаді 2022 року, там були виявлені ті ж самі варварські злочини, що й у Бучі та інших містах Київської області, Сумах, Чернігові та Ізюмі", — казав він.

За словами Костіна, на сьогодні лише в Херсоні та області розпочато понад 13 тисяч кримінальних проваджень за фактами злочинів, скоєних російськими військовими. Зафіксовано загибель 908 цивільних осіб.

Читайте також

Міжнародний кримінальний суд відкриє дві справи щодо воєнних злочинів РФ в Україні

В Україні зареєстрували понад 71 тисячу воєнних злочинів з початку вторгнення РФ — Офіс генпрокурора

На початок