Як родина з Конотопщини відбудувала оселю після вибуху російської БМП

Як родина з Конотопщини відбудувала оселю після вибуху російської БМП

Як родина з Конотопщини відбудувала оселю після вибуху російської БМП
. Відбудована хата. Село Великий Самбір, Конотопський район, Сумська область. Квітень, 2023. Фото: Суспільне Суми

Тетяна Литар мешкає у Великому Самборі Конотопського району 15 років. Має родину – чоловіка та двох дітей. У березні 2022 року поруч із їх будинком вибухнула російська БМП, уламками зруйнувало кілька хат, у тому числі й оселю Тетяни. Журналісти Суспільного дізнавалися більше про відбудування хати та події тогорічної давнини, коли російські військові були на території Великого Самбору.

“Можна сказати, все було зруйноване, з нуля будували. Тільки стіни стояли, але їх треба було в божий вид привести”, – згадує мешканка села Тетяна Литар.

Великий Самбір війна хата будинок
Пошкоджена хата внаслідок вибуху російської БМП. Село Великий Самбір, Конотопський район, Сумська область. Березень, 2022. Фото Тетяни Литар

У момент вибуху, пригадує Тетяна, із дітьми ховалася у сусідській бані, а чоловік був на подвір’ї.

Як родина з Великого Самбору відбудувала оселю після вибуху російської БМП
Фото Валентини Панібратець

“Як він встиг за хлів заховатися! Якби не встиг, його б уламками перерізало. Тоді я сильно і не переживала. Одразу дуже була рада, що ми всі живі і навіть неушкоджені. Оце найголовніше. А відбудували ще краще, ніж було!”, – говорить пані Тетяна.

Великий Самбір війна хата будинок Тетяна Литар
Тетяна Литар. Фото: Суспільне Суми

Наводити лад почали одразу після того, як російські війська пішли з села. В основному, говорить Тетяна, відбудовувалися власними силами. Але й допомога була: 50 тис. грн виділила територіальна громада, родичі підсобили із матеріалами, також долучилися друзі та волонтери.

Великий Самбір війна хата будинок
Пошкоджена хата внаслідок вибуху російської БМП. Село Великий Самбір, Конотопський район, Сумська область. Березень, 2022. Фото Тетяни Литар

“Не грошима, а продуктами допомагали. І з тергромади багато”, – пояснює жінка.

Великий Самбір війна хата будинок
Фото Тетяни Литар

На відбудову пішло пів року часу та 200 тис. грн власних коштів, розповідає Тетяна. Перезимувала родина вже у новому будинку.

Після того, як на початку повномасштабного вторгнення у Великий Самбір зайшли російські війська, село й досі оговтується, говорить його староста Антоніна Грищенко. Через населений пункт, пригадує жінка, пройшли кілька ворожих колон.

“Ще й досі вивозимо орківське сміття, трапляється скрізь по ровах. Тоді їм, мабуть, сподобалася наша плитка і вони її знімали знизу. Але ж вона порізана знизу, не цілі кусочки, і вона ламалася. То вони дознімали і покидали”, – згадує староста села Антоніна Грищенко.

Великий Самбір війна Валентина Грищенко
Фото: Суспільне Суми

У населеному пункті нині мешкає понад 900 людей, говорить Антоніна Грищенко. Події минулого березня, каже, вплинули на кожного мешканця села.

“Люди після оцих всіх подій стали дуже згуртовані. Якщо раніше комусь байдуже було, могли пройти мимо і все, а зараз ми починаємо приборку – і приходять жителі села – і допомагають”, – говорить староста.

Нині поруч із будинком Литарів оселилися лелеки. Родина вважає це добрим знаком.

Що відомо

  • Телевізори, граблі та навіть піаніно – все це російські військові крали з осель мешканців села Великий Самбір.
  • Знищені дороги, розстріляна амбулаторія і житлові будинки. Такі наслідки залишили по собі російські солдати і їхня військова техніка у селі Великий Самбір.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок