"Росіяни знищують абсолютно все": як одеські піротехніки розміновують деокуповані території

"Росіяни знищують абсолютно все": як одеські піротехніки розміновують деокуповані території

На розмінування всієї території України після завершення війни знадобиться мінімум 30 років. Про це розповів начальник відділення піротехнічних робіт ГУ ДСНС в Одеській області Олексій Шульга. Він показав журналістам Суспільного, з яким знаряддям піротехніки виїжджають на розмінування деокупованих територій та з якими складнощами стикаються.

За словами Олексія Шульги, на деокупованих територіях зараз знаходиться три одеські команди піротехніків: два розрахунки в Херсонській області і один в Донецькій області. Першочергове їх завдання — розмінування об’єктів критичної інфраструктури.

"Процес розмінування деокупованих територій зараз полягає першочергово в розмінуванні об’єктів критичної інфраструктури – це лінії електропередач, газовідведення, водопідведення і так далі. Є кожна ділянка, яка закріплена за кожним розрахунком, є бригада, яка займається критичною інфраструктурою: електрики, газова служба або водоканал. Ми обстежуємо їм територію, вони за нами йдуть і роблять свої роботи — від налагодження ліній електропередач до відновлення людям подачі світла, води і т.д", — розповів піротехнік ДСНС.

Піротехніки завжди працюють в засобах захисту, каже Олексій. Це обов'язково бронежилет та бронешолом, які захищають тіло від влучення осколків.

"Це бронежилет шостого класу захисту та бронешолом шостого класу. Додатково захищає руки, грудний відділ, пахову зону від влучання осколків, від, скажемо так, механічного впливу, який можуть надати після себе вибухонебезпечні предмети. Працюємо завжди на ділянках в засобах захисту, переміщаємось до ділянки в засобах захисту, знімаємо лише тоді, коли вже прибуваємо в пункт постійної дислокацій", — розказав Олексій Шульга.

"Росіяни знищують абсолютно все": як одеські піротехніки розміновують деокуповані території
Олексій Шульга. Фото: Суспільне Одеса

Допомагає в роботі піротехнікам спеціальне спорядження: автомобіль, який перевозить особовий склад, та окрема машина для перевезення вибухонебезпечних предметів.

"Коли ми працюємо по області або на деокупованих територіях, у нас одна машина возить особовий склад, майно та спорядження, яке ми використовуємо у роботі. А друга машина призначена лише для перевезення вибухонебезпечних предметів — або для їх подальшого знищення, або для місця тимчасового зберігання", — додав піротехнік.

Найскладніші моменти в роботі, за словами Олексія, — це робота на ділянках, які заміновані протипіхотними мінами або мінами-пастками.

"Їх важко виявити, вони несуть в собі таку велику загрозу для життя та здоров’я. Особливо протипіхотні міни нажимної дії, такі як ПМН-1, ПМН-2 і вище, ПФМ-1. Вони є всі заборонені, але росіяни їх використовують. І недоліки в тому, що вони з пластмасового корпусу складаються, інколи їх дуже важко знайти металошукачем. Так само розтяжки. Все це несе в собі певну небезпеку і з цим важко трошки працювати", — каже піротехнік.

За словами Олексія, за собо росіяни знищують все.

"Вони, коли з наших територій відходять, коли їх наші хлопці женуть, то вони за собою знищують абсолютно все. Тобто не важливо чи це інфраструктура, чи це житлові якісь забудови, максимально, що можуть за собою потягнути, те і тягнуть", — каже піротехнік.

Після завершення війни, за його словами, знадобиться мінімум 25-30 років, аби розмінувати всю територію України.

"Це за умови повного припинення вогню і негайно приступити до робіт з гуманітарного розмінування посилено. Тому що дійсно, зараз є такі ділянки, особливо прифронтової зони, на яких значно великий об’єм роботи буде надалі і, на жаль, з кожним обстрілом тільки збільшується. Тому я думаю, отака цифра 25-30 років – це більш-менш такий оптимальний прогноз", — вважає Олексій Шульга.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок