Будинок, якого більше немає: сто років тому в Черкасах був "торговельний центр"

Будинок, якого більше немає: сто років тому в Черкасах був "торговельний центр"

Будинок, якого більше немає: сто років тому в Черкасах був "торговельний центр"
. Колаж: Суспільне / фото з архіву Черкаського обласного краєзнавчого музею / Будинок Троєцького. Листівка поч. XX ст. /Лев Троєцький налаштовує фортепіано в музичній школі. Черкаси, кін 1940-х рр.

Понад сотню років тому будинок Троєцьких у Черкасах був своєрідним торговельним центром. Згодом радянська влада його "націоналізувала" й не вберегла до наших часів. Утім, попри приналежність до купецького середовища, самим Троєцьким вдалося уникнути переслідувань радянської влади. На початку XX століття ця пара була знаною та шанованою в місті, розповіла Суспільному завідувачка сектору новітньої історії краю Черкаського обласного краєзнавчого музею Ірина Мірошник.

Один із музейних експонатів — портрет в інкрустованій перламутром рамі, на ньому — ошатно вбрані чоловік та жінка. Це світлина купців Троєцьких, їй — понад сотня років.

Чоловік, зображений на портреті, тоді носив довгі вуса і борідку. На фото він одягнений в чорний костюм та білу сорочку із зав’язаним на шиї бантом. Жінка — з високою зачіскою в чорній сукні з мереживним коміром. Це — Лев та Берта Троєцькі.

Купці Троєцькі — постаті, які писали історію Черкас
Суспільне Черкаси / Лев та Берта Троєцькі / портрет зберігається в Черкаському обласному краєзнавчому музеї

"Парний фотопортрет Лева Троєцького з дружиною Бертою Аврамівною, зроблений в 1910-х рр. в фотоательє Лінкова в Черкасах. Можна припустити, що фотопортет був подарунком від родичів чи друзів на честь однієї з їх перших річниць весілля. Щоб додати портрету урочистості для нього було виготовлено дві дерев’яні рами в стилі модерн. Перша слугує паспарту, пофарбована в блакитний колір. З правого боку розташоване барельєфне зображення очеретини з листям, розфарбоване в натуральні кольори. Зовнішня рама виконана з дуба, закрита склом. Оздоблена інкрустацією червоним та чорним деревом з додаванням перламутру у вигляді зіркоподібних квітів та «стріл» з боків", — розповіла Ірина Мірошник.

З її слів, будинок Троєцьких розташовувався на розі сучасних вулиць Остафія Дашковича та бульвару Шевченка (тоді – вулиці Парадна та Олесандрівська). Це був своєрідний торговельний центр, де можна було купити модний одяг чи зробити зачіску. У купців Троєцьких тут був магазин музичних інструментів, в якому також продавались одні з перших в Черкасах велосипеди. Управління магазином лежало на плечах двох братів — Якова та Лева Троєцьких.

В інкрустованій перламутром рамі: музею передали столітній портрет черкаських купців
Купці Троєцькі — історія
Фото з архіву Черкаського обласного краєзнавчого музею

"У першій половині XX ст. в Черкасах була значна частка єврейського населення. Серед них — родина купців Троєцьких. Лев Борисович Троєцький майже все своє 90-річне життя провів в місті Черкаси. Про це свідчать нові надходження до фондової колекції нашого музею", — пояснила Ірина.

Купці Троєцькі — постаті, які писали історію Черкас
Фото з архіву Черкаського обласного краєзнавчого музею / Реклама магазину музичних інструментів Троєцького. Поч XX ст.

З історії життя цієї пари відомо не багато: відомо, що попри приналежність до купецького середовища в минулому, їм вдалося уникнути переслідувань радянської влади.

"Після згортання НЕПуЕкономічна політика, яка проводилася в Радянських республіках починаючи з 1921 року. Запроваджена весною 1921 року на X з'їзді РКП(б), змінивши політику «воєнного комунізму», що насаджувалася під час окупації більшовицьким режимом територій Російської Імперії та інших територій, що стали залежними від Москви. Нова економічна політика мала на меті відновлення народного господарства і подальший перехід до соціалізму за рахунок тимчасової лібералізації ринку, поступок населенню у занятті дрібним бізнесом тощо. і остаточної націоналізації будинку Троєцьких, вони жили в будинку, на місці сучасної Черкаської обласної філармонії. Власних дітей в пари не було, вони виховували названу доньку Голду (Ольгу). Вона була племінницею Берти і рано втратила батьків, тому й виховувалася в сім'ї Троєцьких як рідна", — розповіла Ірина Мірошник.

Після початку Другої Світової війни родина Троєцьких евакуйовувалась до Ташкенту.

"Повернувшись в Черкаси, Лев Борисович все життя займався налаштуванням музичних інструментів в музичних школах міста та приватних оселях, Берта Аврамівна була домогосподаркою. Померли і поховані в м. Черкаси".

Свято-Троїцький собор в Черкасах: козацька церква, яку зруйнували "совєти"

Точне місце, де саме був розташований будинок Троєцького — поки з'ясувати не вдалося, пояснила Ірина Мірошник. Ймовірно він був на перехресті, що на світлині нижче.

Купці Троєцькі — постаті, які писали історію Черкас
Перехрестя вулиці Остафія Дашковича та бульвару Шевченка — ймовірне місце розташування будинку Троєцьких. Фото: Суспільне Черкаси

Маєте новину про події з життя на Черкащині? Надсилайте сюди

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

Читайте також

На початок