Річки у середньовіччя та давній колодязь на Дерибасівській: 5 фактів про воду в Одесі

Річки у середньовіччя та давній колодязь на Дерибасівській: 5 фактів про воду в Одесі

Ексклюзивно

Чи знали ви, що місто Кочубіїв не був посушливим степом, а до XVI столітті на місці сучасної Одеси протікали річки ? А що на Дерибасівській досі є 23-метровий колодязь із водою?

5 маловідомих фактів про воду в Одесі від автора книги "Історія води в Одесі: від Кочубієва до Дністровського водопроводу" Дмитра Жданова — у матеріалі Суспільного.

  1. Місто Кочубіїв виникло не в степу. На місці сучасної Одеси у часи середньовіччя було багато річок. Зокрема, на вулиці Балківській протікала потужна річка, яка впадала у річку Куяльник. До 19 століття перетворилася на невеликий струмок.
  2. Майже всі одеські балки є залишками приток давніх річок У місті існувало дві річкові системи: з рікою Куяльник та Дальник – зараз це сухий лиман. Сучасні Куяльницький та Хаджибейський лимани були колись руслом однієї річки. Поступова зміна клімату призвела до того, що річки почали пересихати. Спочатку питну воду добували з них, а потім перейшли на криниці.
  3. На вулиці Дерибасівській, у підвалі під будинком Вагнера, досі існує колодязь глибиною 23 та діаметром два метри.
  4. В Одесі є потужний водоносний горизонт, який давав воду криницям міста у 19 столітті. Цей запас питної води під Одесою дуже великий, але використовувати його зараз не можна, адже туди зливають каналізацію міста.
  5. Дерибас не займався створенням нових колодязів в Одесі, а знаходив старі часів Хаджибея, проте в імперській літературі цього не згадують через розкрадання грошей на нібито будівництво.

Річки у середньовіччя та давній колодязь на Дерибасівській: 5 фактів про воду в Одесі
Колодязь на Дерибасівській. Фото: Дмитро Жданов

У своїй книзі Дмитро Жданов розповідає, що на Молдаванці та Слобідці збереглося чимало колодязів, прихованих від допитливих очей. Побачити їх можна, якщо спустились у катакомби.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок