"Світло у темряві" – дівчата з Житомирщини розкажуть європейцям про українську війну через світлини

"Світло у темряві" – дівчата з Житомирщини розкажуть європейцям про українську війну через світлини

"Світло у темряві" – дівчата з Житомирщини розкажуть європейцям про українську війну через світлини
.

Уродженки Житомирщини, які тривалий час живуть у Данії, професійні фотографині Інна Стельмах та Лєна Ріс приїхали в Україну для реалізації фото-сторіз проєкту "Світло у темряві". Про задум та реалізацію проєкту розповіли в етері Українського радіо Житомир Інна Стельмах та Лєна Ріс.

За їхніми словами, сам проєкт – це не лише світлини, а й історії жінок різних професій.

"Спершу були тільки світлини. І коли я зверталася з ними в якісь видання, газети, то мені казали, що до них потрібні історії. Я могла написати про те, що ми говорили з українськими дівчатами, але це було не те. І коли ми вже зустрілися з Лєною, поговорили і знайшли дівчину, яка нам допоможе з виставкою. Так і народилася ця історія – записувати інтерв’ю, а для цього зняти, можливо, якийсь відеоролик", – говорить Інна Стельмах.

Організаторка проєкту "Світло у темряві" дівчина із Грузії.

"Я з нею вчилася в 2019 році в школі – вона приїхала з Грузії, почали спілкуватись. І ще тоді Ніно розказувала, що в Грузії організовувала різні виставки фотографів. І минулого року восени вона організувала в місті Орхус в Данії виставку фотографів із Грузії, які показали на світлинах війну, а також, як люди живуть там після війни. Тому ми разом з Інною підійшли до Ніно і запропонували їй нашу ідею – вона погодилась нам допомогти, – каже Лєна Ріс.

Зі слів Лєни Ріс, для свого проєкту вони вже знайшли більше десяти героїнь із Житомирщини. Серед них три вчительки з житомирського 25 ліцею, вихователька та куховарка одного з дитсадочків Житомира, бандуристка, дві дівчинки, які плетуть сітки, жінка, яка їздить співати пісні на передову для військових та дівчинка, яка проводить майстер-класи для переселенок.

"Коли ми один день виділили для відпочинку і роз’їхались в різні міста, я в Чуднів, а Інна в Баранівку, то ми знайшли ще своїх місцевих героїнь-сусідок. У нас виходить, там чотири жіночки також є", – говорить Лєна Ріс.

Однією з учасниць проєкту стала бандуристка Світлана Ніконорова. Вона, розповіла, що фотографині цим проєктом хочуть показати, що в Україні зараз всі працюють на перемогу.

"Моя зброя – то мистецтво, то бандура, моє слово, моя музика і моя пісня. Цим ми теж хочемо звернути увагу, що Україна дуже інтелектуальна, високоосвічена, високодуховна нація, яка вміє насправді не тільки тримати зброю в руках, але й мати ось ще такі скіли і популяризувати себе у світі ще й з культурного боку. За рік повномасштабної війни весь світ побачив, наскільки багато у нас талантів, багато розумних людей, про що раніше навіть ми самі не знали і не усвідомлювали. В лавах ЗСУ великий відсоток дівчат, які стали професійними військовими", – каже Світлана Ніконорова.

"Світло у темряві" – дівчата з Житомирщини розкажуть європейцям про українську війну через світлини
Світлана Ніканорова. Фото: facebook Ірини Ковальчук

Авторки світлин майбутньої виставки говорять, що подібні акції необхідні, аби нагадувати про війну в Україні європейцям, які поволі втрачають інтерес до цієї теми. Наразі час і місце виставки ще не відомі, оскільки проєкт поки реалізується власним коштом фотографинь.

"Ми будемо шукати спонсорів, які нам допоможуть в цьому. Але точно знаємо, що виставка буде у Данії, в місті Орхус та можливо у Віборзі десь у вересні. У нас ще є пропозиції з двох музеїв: міграційного музею в Данії та в Києві, але це вже потрібно планувати з часом. Тому наразі ми не можемо вказати точної дати. Все залежить від спонсорування", – говорить Лєна Ріс.

Також дівчата сподіваються, що колись свою виставку "Світло у темряві" презентують і в Житомирі.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок