Запровадження електронних рецептів з 1 квітня: як це працюватиме на Закарпатті

Запровадження електронних рецептів з 1 квітня: як це працюватиме на Закарпатті

Запровадження електронних рецептів з 1 квітня: як це працюватиме на Закарпатті
. Фото: Суспільне Ужгород

Електронний рецепт на всі рецептурні лікарські засоби запроваджують в Україні з 1 квітня. Про це Суспільному розповіла заступниця директора Департаменту охорони здоров'я Закарпатської ОВА Ольга Чемет. За її словами, електронний рецепт виписуватиме сімейний лікар.

За словами головної сімейної лікарки Ужгорода Тетяни Козак, на всі рецептурні ліки запроваджують електронний рецепт з першого квітня.

"Безрецептурні це — жарознижувальні, це такі широкого вжитку. Всі інші, які мають відпускатися і мали відпускатися за рецептом лікаря, будуть виписуватися електронним рецептом. Пацієнт може записатися дистанційно й випишуть йому ті ліки, які він приймає постійно. Їх можна виписати терміном на три місяці. Тепер зобов'язали аптеки мати перелік препаратів і плануються Міністерством охорони здоров'я такі мобільні аптечні пункти, які виїжджатимуть з переліком препаратів у важко доступні регіони", — розповіла Тетяна Козак.

За словами заступниці директора Департаменту охорони здоров'я Закарпатської ОВА Ольги Чемет, виписувати електронний рецепт можуть не лише в сімейні лікарі, а й медики, які працюють за вузькими спеціальностями.

"Перші кроки щодо впровадження електронного рецепта були започатковані ще коли реалізувалася урядова програма “Доступні ліки”. Другий крок був зроблений влітку, коли започатковувався електронний рецепт на антибіотики, восени — електронний рецепт на наркотики та психотропні речовини. Тепер продовжується ця реалізація електронного рецепта на всю рецептурну групу препаратів. Це така європейська практика, яка є у всіх цивілізованих країнах. Лікарський засіб — це частинка лікувального процесу, якою пацієнт отримує якісну медичну допомогу", — розповіла Ольга Чемет.

Читайте також:

  • В Україну прибули танки Leopard 2A6 від Португалії, Франція визнала Голодомор геноцидом. 399 день війни. Онлайн;
  • За організацію виробництва підробних документів поліцейські затримали ужгородця;
  • США запровадили санкції проти двох російських компаній, що постачають техніку армії М'янми;
  • Батько оскаржуватиме судовий вирок щодо сексуального насильства над 14-річною дівчиною на Закарпатті.

Читайте нас у Telegram, Viber та Instagram

На початок