Допитали свідків: у Черкасах судять ексдепутата від ОПЗЖ

Допитали свідків: у Черкасах судять ексдепутата від ОПЗЖ

Допитали свідків: у Черкасах судять ексдепутата від ОПЗЖ
. Суспільне: Черкаси

У Придніпровському суді Черкас 29 березня розглянули справу ексдепутата від ОПЗЖ Олександра Замирайла, який планував бути гауляйтером Черкащини у випадку окупації області Росією.

Під час засідання допитали свідків у справі, повідомила кореспондентка Суспільного Анна Іщенко з зали суду.

Олександра Замирайла обвинувачують у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1, ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників) Кримінального кодексу України. Крім того, його дружину оголосили в міжнародний розшук. Сам Замирайло, за даними слідства, планував виїхати до США.

Допитали свідків: у Черкасах судять ексдепутата від ОПЗЖ
Суспільне: Черкаси

Олег Кашко — колишній депутат партії ОПЗЖ. Під час допиту розповів, що познайомився із підозрюваним у 2010 році після виборів в Офісі президента.

"Ми з Замирайлом були депутатами з 2020 по 2022 рік від ОПЗЖ. Спілкувалися ми не часто, системно спілкувалися на сесії та на офісі політичної сили".

На запитання прокурора, чи міг зробити висновок для себе, яке ставився Замирайло до війни від 2014 року Росії до України, Олег Кашко відповів:

"Ні, він нічого не говорив про це. Я не маю жодного уявлення, як він до цього ставиться".

За словами Олега Кашка, 24 лютого 2022 року він ітаще один депутат від партії, написали заяви про вихід.

"Ми висловили недовіру керівництву партії. Після цього, в березні ми написали заяви на складання повноважень. Розумієте, я вважаю, що після того, як почалась війна і все те, що відбувалося в партії, мені не подобалось і я не міг залишатися в цій партії. Залишилися в партії Юлія Погостинська і Олександр Замирайло. Замирайло сказав, що не може її кинути, бо вона голосувала за нього. Я тоді вважав, що я не мав залишитись в цій партії і почав займатись волонтерством".

Допитали свідків: у Черкасах судять ексдепутата від ОПЗЖ
Суспільне: Черкаси

Наступним дав свідчення Володимир Доманський — колишній депутат ОПЗЖ. Замирайла, розповів він, знає з 2020 року:

"Познайомились під час виборів у штабі ОПЗЖ. Я обирався до обласної ради, Замирайло — до міської. В нас не було загальних планів чи нарад. Загальних подій із міськрадою теж не було. Один раз ми зустрілися в торговому центрі, в магазині. Привіталися і розійшлися. 24 лютого представники обласного осередку ОПЗЖ зібралися і оголосили, що складаємо повноваження, бо ми засуджуємо дії керівництва партії, які підтримують Росію у її агресії проти України. Міський осередок не був пов'язаний з обласним. До повномасштабного вторгнення головою міського осередку був Кашко. Із 24 лютого 2022 року ним став Замирайло".

На питання, чи він сам прийшов у СБУ, щоб дати покази, Доманський відповів:

"Викликали мене, але хто — не пам'ятаю. Допитували за протоколом, я його підписував. Мені дали послухати запис і спитали, чи схожий мені цей голос? Я сказав, що так, він мені схожий на Замирайла".

Зі слів адвоката підсудного, "на минулому засіданні був інший прокурор, який сказав, що вони викличуть інших свідків" — Сікорського, Желєзняка і Скворцова.

"Але їх не викликали. Тому ми клопочемо про те, щоб викликати саме тих свідків, яких вказала прокуратура, за даними від яких і почали справу", — зазначив він.

Суд задовольнив клопотання адвоката, тож тепер прокуратура має знайти цих свідків і допитати їх.

У засіданні оголосили перерву до 18 квітня.

Трансляція наживо:

Що відомо

  • Олександра Замирайла обвинувачують у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1, ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників) Кримінального кодексу України. Крім того, його дружину оголосили в міжнародний розшук. Сам Замирайло, за даними слідства, планував виїхати до США.
  • Як зазначили в СБУ, "серед власного оточення депутат та його "помічниця" стверджували, що війна, розв’язана РФ в Україні, – це виключно внутрішній громадянський конфлікт; заперечували нанесення авіаударів РФ по мирних містах, зокрема, і по Черкасах; заперечували вчинення жорстоких злочинів військовими РФ та поширювали фейки, що до них причетні ЗСУ; обурювалися обміну українських військовополонених, зокрема, спецзагону "Азов".
  • Слідчі СБУ повідомили чоловікові та його помічниці про підозру за ч. 1, ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу.
  • Замирайло очолював фракцію "Опозиційна платформа – за життя" до заборони цієї партії, і водночас працював помічником чинного народного депутата.
  • Засідання, яке мало відбутися 28 листопада, перенесли. Захисник підозрюваного Смоляр повідомив, що Замирайло не з'явився на засідання, бо він перебуває на стаціонарному лікуванні у Третій міській лікарні Черкас. У зв'язку з тим, що підсудний не прийшов, засідання перенесли на 7 грудня.
  • 20 грудня суд продовжив вивчення справи, зокрема, заслухали телефонні розмови. В аудіоматеріалах містилися розмови Замирайла і його дружини про вторгнення Росії в Україну, зокрема, вони говорили фрази "За Россию", згадували "націоналістичні угрупування" в Україні та відзначали позитивні, на їхню думку, якості російського політика Володимира Жириновського.
  • 11 січня суд продовжив розгляд справи стосовно депутата Олександра Замирайла. Суддя зазначив, що розмовах звучать слова про схвалення дій російських військовослужбовців, а також фрази "Нужно идти до Польши, а может и до Берлина".
  • 14 лютого заслухали другий том справи. У ньому описали документи (216 аркушів), які необхідні для розгляду справи, від СБУ, прокуратури та поліції (описи обшуків, затримання, ухвала суду тощо).

Що відомо про заборону ОПЗЖ

  • Фракцію ОПЗЖ у Черкаській міській раді 2020-2025 років скликання очолював Олександр Замирайло.
  • Депутати, обрані від Черкаської регіональної організації Політичної партії "Опозиційна платформа – За життя" до сільських, селищних, місцевих та обласної ради офіційно заявили про вихід з партії.
  • 1 березня 2022 року депутат Черкаської міськради Олександр Замирайло опублікував заяву як голова фракції Черкаської команди політичної партії "Опозиційна платформа – За життя".
  • 14 березня 2022 року Замирайло написав про зупинення своєї політичної діяльності в "ОПЗЖ".

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

Читайте також

На початок