Рецептурні ліки в Україні будуть відпускати тільки з е-рецептом: як отримати

Рецептурні ліки в Україні будуть відпускати тільки з е-рецептом: як отримати

Рецептурні ліки в Україні будуть відпускати тільки з е-рецептом: як отримати
. Ліки. Фото: unsplash.com

З квітня 2023 року відпуск всіх рецептурних ліків в Україні почне здійснюватися за електронним рецептом. Як повідомили в пресслужбі Урядового порталу, електронний рецепт буде поширюватися на зареєстровані в Україні лікарські засоби, що підлягають відпуску за рецептом лікаря, та які пацієнт купує за власні кошти, а не тільки через програму "Доступні ліки".

Що таке електронний рецепт

Електронний рецепт — це цифровий аналог паперового рецепта, який створюється, зберігається і передається з використанням медичної інформаційної системи в електронній системі охорони здоров'я (ЕСОЗ).

Такий можна буде отримати незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем. Водночас пацієнт має бути обов’язково зареєстрований в ЕСОЗ. Процедуру внесення до системи проводить будь-який лікар.

Хто може виписати електронний рецепт та як його отримати

Електронний рецепт може виписати не лише лікар, з яким пацієнт уклав декларацію, а й лікар-спеціаліст усіх спеціальностей державних, комунальних чи приватних клінік, або ж лікар, який зареєстрований як ФОП.

Аби отримати рецепт необхідно записатися на консультацію, де під час огляду вас за потреби зареєструють в ЕСОЗ та створять електронне призначення, вказавши активну речовину, дозування, тривалість курсу та інструкції з приймання ліків.

У разі тривалого лікування за хронічних захворювань або ж за потреби продовжити лікування чи профілактику повторний електронний рецепт на потрібні ліки можна буде отримати, звернувшись до свого сімейного лікаря дистанційно. Для цього в системі попередньо обовʼязково має бути зафіксоване перше призначення.

Як і під час очного прийому, із випискою електронного рецепта ви отримаєте його номер та унікальний код підтвердження, які необхідно повідомити в аптеці.

На початок