На Рівненщині висадили майже півтора мільйона сіянців дерев. Як триває процес відновлення лісу

На Рівненщині висадили майже півтора мільйона сіянців дерев. Як триває процес відновлення лісу

На Рівненщині висадили майже півтора мільйона сіянців дерев. Як триває процес відновлення лісу
. Фото: Поліський лісовий офіс

На Рівненщині в рамках програми "Зелена країна" у 2023 році висадили майже 1,5 млн сіянців дерев і процес триває, про це Суспільному повідомила речниця Поліського лісового офісу Світлана Думська. Вона розповіла, що посадили 220 гектарів, загалом планують відновити понад 3,6 тисячі гектарів лісу.

13 березня на території Рівненщині почалася лісокультурна компанія "Зелена країна", за цей період висадили майже 1,4 мільйона сіянців. До роботи залучили філії державного підприємства "Ліси України". Загалом цієї весни лісівники планують висадити 18 млн майбутніх дерев — це переважно сосна та дуб, пояснила Світлана Думська:

"Висаджують по всій Рівненщині, засіються абсолютно всі ділянки, які були зрубані минулого року. В рамках цієї програми ми залучаємо громадськість. Наприклад, у Соснівському лісовому господарстві висаджували працівники лісової охорони та ветерани, як символ миру. У Клеванському висаджували разом з дітьми, це діти, які навчаються в шкільних лісництвах та хочуть працювати згодом у лісовій галузі. Також це військові, прикордонники, переселенці".

Посадження сіянці
Фото: Поліський лісовий офіс

Лісовідновлення проводять на територіях, що зазнали вирубок, також створюють нові ліси.

"Переважно значна частина площі, які ми заліснюємо, це тогорічні зруби. Крім того, створюються ліси там, де їх раніше не було. В самих лісах були ділянки, які були не заліснені, це відкриті галявини, вони також заліснюються, тобто там, де це дозволяють природні умови", — зазначила речниця Поліського лісового офісу.

Посадження сіянці
Фото: Поліський лісовий офіс

Програма з лісовідновлення триватиме до кінця квітня, загалом на Рівненщині планують відновити 3 662 гектари лісу. Як пояснює Світлана Думська, все залежить від погодних умов:

"Ми починаємо висаджувати ліс відразу, як настають перші теплі дні. Лісівники намагаються вкластися в стислі терміни, тому що в наших природних умовах дуже важливо для приживлення сіянців рівень води в ґрунті. Саме зараз в ґрунті зберігається волога, тобто ми маємо час, поки земля не підсохла. Якщо заходи проведенні вчасно, то приживається в середньому 98% сіянців".

Через два місяці після посадження лісових культур лісівники проводять інвентаризацію, а для створення молодого лісу необхідно п'ять років.

"Важливо, щоб ця ділянка, яку засадили, стала потім лісом. Через два місяці проводиться інвентаризація лісових культур: кожну ділянку оглядають, передивляються наскільки гарно прижилися, якщо є потреба проводиться доповнення. Лісівники прибирають зайві деревця, кущі, які можуть перешкоджати росту нових дерев", — наголошує речниця Поліського офісу.

Читайте також

  • Дудка-викрутка: як на Рівненщині хочуть популяризувати гру на давньому інструменті
  • У Рівному презентували комікс-новелу "На межі" та фотовиставку про переселенців
  • На Рівненщині скорочують кількість пунктів незламності на весну й літо
  • У Рівному створили мурал в пам'ять військового ЗСУ Олександра Мацієвського
  • Незаконність плану територій берега Басівкутського водосховища у Рівному: як це вплине на будівництво біля озера

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок