"Був, є і завжди буде Україною": країни світу зробили заяви до роковин окупації Криму

"Був, є і завжди буде Україною": країни світу зробили заяви до роковин окупації Криму

"Був, є і завжди буде Україною": країни світу зробили заяви до роковин окупації Криму
. Військові РФ в тимчасово окупованому Криму. Фото: УНІАН

Міністерства закордонних справ та офіційні посадовці низки країн світу оприлюднили заяви до дев’ятих роковин від початку російської окупації Криму, наголосивши, що ніколи не визнають півострів територією Росії.

Зокрема, Канада заявила, що надасть Україні додаткову військову допомогу.

"Ще більше канадської військової допомоги прямує до України. Ми будемо стояти з Україною стільки, скільки потрібно", — написала вона у Twitter.

Швеція зазначила, що продовжить підтримку України.

"Сьогодні річниця незаконної анексії Криму Росією у 2014. Швеція не визнає і не буде визнавати незаконну анексію Росією території України. Ми й надалі будемо непохитно підтримувати Україну", — заявило Міністерство закордонних справ королівства.

"Дев'ять років тому Росія незаконно анексувала Крим. Триваюча агресія Росії порушує міжнародне право та Статут ООН. Фінляндія не визнає незаконну анексію Росією. Ми підтримуємо територіальну цілісність України та зусилля щодо її відновлення", — зазначив голова фінського МЗС Пекка Гаавісто.

"Росія 9 років тому незаконно анексувала Крим. Словаччина відповідно до спільної позиції ЄС та НАТО не визнає цей протиправний акт. Ми закликаємо Росію поважати принципи міжнародного законодавства і повернути Крим Україні", — оприлюднило заяву Міністерство закордонних справ Словаччини.

"Крим — це Україна сьогодні, як і 9 років тому. Незаконна анексія Криму Росією, триваючі порушення нею міжнародного права та Статуту ООН не змінюють простої істини: Крим був, є і завжди буде Україною, поки #PutinIsaWarCriminalПутін — воєнний злочинець з квитком до Гааги", — зазначили в МЗС Литви.

"За дев’ять років після незаконної анексії Криму Сполучене Королівство продовжує виступати разом з Україною проти російської агресії. У Криму страждають українці: громадяни не мають свободи, цивільних утримують, а діти в таборах "перевиховання", — заявило Міністерство закордонних справ Великої Британії.

Раніше повідомлялося, що російський президент Володимир Путін приїхав із неанонсованим візитом до тимчасово окупованого Криму на відкриття школи мистецтв і центру "Корсунь" у Севастополі.

Читайте також

Міжнародний ордер на арешт Путіна, Росія намагається повністю оточити Бахмут, "зернова угода". 388 день війни. Онлайн

На початок