Впроваджували російську освіту на Херсонщині. Двом керівницям навчальних закладів повідомили про підозру — СБУ

Впроваджували російську освіту на Херсонщині. Двом керівницям навчальних закладів повідомили про підозру — СБУ

Впроваджували російську освіту на Херсонщині. Двом керівницям навчальних закладів повідомили про підозру — СБУ
. Фото: СБУ

Слідчі СБУ в Івано-Франківській області повідомили про підозру в колабораційній діяльності двом освітянкам із села Микільське Херсонської області. Про це інформують на Facebook-сторінці Служби безпеки України в Івано-Франківській області.

За інформацією слідства, у період російської окупації директорка школи та завідувачка дитсадка перевели навчальні заклади на російські стандарти освіти й виховання.

Завідувачка дошкільного закладу добровільно очолила утворену окупантами дитячу установу "Никольское заведение дошкольного образования "Джерельце".

"Коментуючи запровадження стандартів освіти держави-агресора, колаборантка заявляла російським пропагандистам, що нібито село Микільське є російським, а відтак завжди російською були й школа, і дошкільний навчальний заклад села", — йдеться у дописі.

Також слідчі СБУ повідомили про підозру директорці Микільської загальноосвітньої школи.

"Вона стала єдиною з восьми директорів шкіл територіальної громади, хто погодився відкрити шкільний заклад за законами й стандартами держави-агресора. Для цього колаборантка навіть двічі проходила організовані російською владою курси "підвищення кваліфікації" та направляла на такі курси вчителів школи", — пишуть у відомстві.

Від вересня до листопада 2022 року учнів школи піддавали впливу російської пропаганди.

"З програми вилучили українську мову та українознавчі дисципліни, запровадили вивчення російської мови та історії. Педагогічних працівників схиляли до співпраці з окупаційною владою. Вчителів, які публічно виявляли свою українську національну ідентичність, піддавали переслідуванню й тиску", — йдеться у дописі.

За інформацією Служби безпеки України, напередодні звільнення правобережжя Херсонщини обидві жінки втекли в тимчасово окупований Крим.

Їм повідомили про підозру за ч. 3 ст. 111-1 Здійснення громадянином України пропаганди у закладах освіти незалежно від типів та форм власності з метою сприяння здійсненню збройної агресії проти України, встановленню та утвердженню тимчасової окупації частини території України, уникненню відповідальності за здійснення державою-агресором збройної агресії проти України, а також дії громадян України, спрямовані на впровадження стандартів освіти держави-агресора у закладах освітиКримінального кодексу України.

Досудове розслідування здійснює Управління СБУ в Івано-Франківській області за процесуального керівництва Івано-Франківської обласної прокуратури.

Читайте також

Підписуйтеся на новини Суспільне Івано-Франківськ у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини й ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок