Одеська журналістка подала запит до СБУ через приїзд у місто росіянки Альбац

Одеська журналістка подала запит до СБУ через приїзд у місто росіянки Альбац

Ексклюзивно
Одеська журналістка подала запит до СБУ через приїзд у місто росіянки Альбац
. Євгенія Альбац. Фото: facebook/Yevgenia M. Albats

Одеська журналістка Зоя Казанжи подала запит до СБУ через приїзд до України росіянки та головної редакторки російського видання The New Times Євгенії Альбац. Про це вона повідомила у коментарі Суспільному 14 березня.

Альбац, за словами журналістки, перетнула кордон з російським паспортом. Вона встигла відвідати Одесу, Вінницю, Київ та Хмельницький.

Як розповіла журналістка, вона хоче, аби державні органи чітко заявили, на основі чого вони пускають до країни "хороших росіян":

"Якщо у нас існує ця конотація про "хороших руських" і вони отримують офіційно в'їзні візи, бо для того, щоб громадянину чи громадянці Російської Федерації їхати, треба мати візу. Цю візу видають за кордоном наші консульства чи наші посольства. Якщо влада працює з цими "хорошими руськими", то хай вона про це скаже, назве речі своїми іменами та скаже на основі чого видаються ці візи", — зазначила Зоя Казанжи.

За словами журналістки, оскільки Альбац заявила, що перебуває "на Україні" з робочою поїздкою, це означає, що візит організований і її хтось супроводжує та оплачує перебування тут.

"Мені цікаво по Одесі хто тут нею опікується із посадових осіб чи громадських організацій. Я хочу знати, тому що ці візити стали дуже активними і я думала, чому вони так активно нас не покидають у спокою. Я думаю, що це знову ж таки таскання нас цей імперський дискурс", — сказала Казанжи.

Одеська журналістка подала запит до СБУ через приїзд у місто росіянки Альбац
Зоя Казанжи. Фото: Віктор Сівак

Зоя Казанжи звернулася до СБУ із такими питаннями:

  1. На підставі чого і який саме орган видав візу для в’їзду в Україну громадянці російської федерації Євгенії Альбац?
  2. Чи не підпадають висловлювання даної особи під статтю стаття 436-2 "Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників" Кримінального кодексу України.
  3. Хто саме із посадових осіб чи громадських організацій супроводжує цю особу під час її перебування в місті Одеса?

"Альбац підтримувала цей режим, дружила з найчорнішими його пропагандистами, а зараз постить фоточки з нашими загиблими, з розбомбленими містами і свічками. Лицемірка туйова", — написала у себе на сторінці Казанжи.

Що говорять у Держприкордонслужбі

У коментарі 24 Каналу у Держприкордонслужбі не змогли відповісти, як Альбац змогла потрапити в Україну. Речник ДПСУ Андрій Демченко сказав, що не може розголошувати інформацію про перетин кордону третіми особами.

Хто така Євгенія Альбац ?

Альбац стала відома тим, що в ефірі трансляції на каналі "Живой гвоздь" переймалася долею російських військових, які на війні в Україні лишилися без достатнього екіпірування.

До повномасштабного вторгнення Євгенія Аольбац робила знімки із російською пропагандисткою Маргарітою Сімоньян.

"Немає у західних експертів такого уявлення, що російську армію розгромлять. Я лишаюся лояльною своєму прапору. Я не можу бажати... Ой", — розповідала Альбац на одному з ефірів.

У липні 2022 року Альбац визнали іноземним агентом у Росії.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок