Справу щодо розкрадань "Запоріжжяобленерго" на суму 346 млн. гривень передали до суду

Справу щодо розкрадань "Запоріжжяобленерго" на суму 346 млн. гривень передали до суду

Справу щодо розкрадань "Запоріжжяобленерго" на суму 346 млн. гривень передали до суду
.

Спеціальною антикорупційною прокуратурою за матеріалами досудового розслідування НАБУ скеровано до суду справу, фігурантами якої є колишній голова правління ПрАТ «ХК «Енергомережа» Дмитро Крючков та колишній в.о. генерального директора ВАТ «Запоріжжяобленерго» Ігор Корніленков. Про це повідомляє пресслужба САП.

За матеріалами слідства Крючков і Корніленков організували схему, за якою споживачі електричної енергії замість того, аби сплачувати за неї фактичному постачальнику — ПАТ «Запоріжжяобленерго», перераховували кошти посереднику ПрАТ "ХК "Енергомережа", який в свою чергу мав розраховуватися з постачальником енергії.

Під час слідства встановили, що наміру виконувати свої зобов'язання перед ДП "Енергоринок" щодо перерахування вказаних коштів керівник ПрАТ "ХК "Енергомережа" не мав. Тож, державному бюджету така схема завдала збитків на суму 346,22 млн гривень.

Дії колишнього керівника ПрАТ "ХК "Енергомережа" Дмитра Крючкова кваліфікували за ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 364 та ч. 5 ст. 191 КК України як організацію зловживання службовим становищем та заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах. Колишньому керівнику ПАТ "Запоріжжяобленерго" інкриміновано вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання службовим становищем).

Наразі обвинувальний акт скеровано для розгляду у Вищому антикорупційному суді.

Що відомо

  • У серпні 2019 року детективи НАБу під процесуальним керівництвом прокурорів САП завершили розслідування у кримінальному провадженні за підозрою колишнього народного депутата, екс-голови правління ХК «Енергомережа» Дмитра Крючкова та екс-в.о. генерального директора ВАТ «Запоріжжяобленерго» Ігоря Корніленкова у заволодінні 346, 22 млн грн обленерго.
  • 15 квітня 2019 року ексголову правління ПрАТ «ХК «Енергомережа» було доставлено до Національного антикорупційного бюро України в порядку екстрадиції з Федеративної Республіки Німеччина.
  • 17 квітня 2019 року до вказаної особи застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 7,01 млн гривень, яка була внесена за два дні його захисником.
  • Колишній в.о. гендиректора "Запоріжжяобленерго" Ігор Корніленков з 2016 року перебуває в розшуку. Наприкінці 2018 року окупаційна влада півострова Крим затримала його у зв'язку з розшуком на материковій Україні та помістила під домашній арешт.
На початок