Якої шкоди війна завдала екосистемі Житомирщини і що робиться для того, аби країна-агресор відшкодувала збитки

Якої шкоди війна завдала екосистемі Житомирщини і що робиться для того, аби країна-агресор відшкодувала збитки

Якої шкоди війна завдала екосистемі Житомирщини і що робиться для того, аби країна-агресор відшкодувала збитки
. Фото: Державна екологічна інспекція Поліського округу

Ракетно-бомбові удари Російської Федерації забирають не тільки людські життя, а й знищують об'єкти критичної, військової, цивільної інфраструктури та забруднюють навколишнє природне середовище. Якої шкоди війна завдала екосистемі Житомирщини і що робиться для того, аби країна-агресор відшкодувала завдані збитки, розповів Суспільному начальник Державної екологічної інспекції Поліського округу Євгеній Медведовський.

За його словами, результатами ракетно-бомбових ударів є забруднення хімічними речовинами земель, водних артерій, атмосферного повітря, накопичення канцерогенного сміття, наслідки чого українці відчуватимуть на собі не один рік.

"В умовах воєнного стану Державна екологічна інспекція Поліського округу перепрофілювала свою діяльність, – розповідає Євгеній Медведовський. Поряд із виконанням функцій щодо контролю за дотриманням вимог природоохоронного законодавства та заборон, введених на період воєнного часу, на базі Інспекції створено Оперативний штаб. Його мета – формування переліку всіх порушень у сфері навколишнього природного середовища та притягнення Росії до відповідальності. Інспекція фіксує та проводить обрахування збитків, нанесених довкіллю через російську військову агресію".

Представники Інспекції дослідили в області всі території, які постраждали під час війни.

"Діяли разом із СБУ, Прокуратурою, Держслужбою з надзвичайних ситуацій. Підготовлені матеріали та розрахунки передали до Оперативного штабу при Державній екологічній інспекції України та правоохоронних органів з метою долучення до кримінальних справ та в подальшому стягнення збитків, нанесених довкіллю, з Російської Федерації", – каже керівник Інспекції.

Якої шкоди війна завдала екосистемі Житомирщини і що робиться для того, аби країна-агресор відшкодувала збитки
Євгеній Медведовський. Фото: Державна екоінспекція Поліського округу

Наказами Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України затверджено "Методику визначення розмірів шкоди, завданої землі, ґрунтам" (від 04.04.2022 №167) та "Методику розрахунку неорганізованих викидів забруднюючих речовин або суміші таких речовин в атмосферне повітря внаслідок виникнення надзвичайних ситуацій та/або під час дії воєнного стану та визначення розмірів завданої шкоди" (від 13.04.2022 №175).

"Використання цих Методик дозволяє Інспекції нараховувати шкоду за забруднення земельних ресурсів, атмосферного повітря речовинами, які виділяються під час горіння складів паливно-мастильних матеріалів, під час лісових та інших пожеж. Це оксиди азоту, аміак, сірчистий ангідрид, бенз(а)пирен, оксиди вуглецю, метали та їхні сполуки, що значно впливає на якість атмосферного повітря та в подальшому, можливо, на здоров'я людини", – наголошує Євгеній Медведовський.

Якої шкоди війна завдала екосистемі Житомирщини і що робиться для того, аби країна-агресор відшкодувала збитки
Фото: Державна екоінспекція Поліського округу

За його словами, лише внаслідок пожеж на нафтобазах, які сталися через ракетно-бомбові удари агресора, в атмосферне повітря потрапило близько 13 200 тонн забруднюючих речовин. Загальна площа забруднених при цьому земель – понад 30 гектарів.

"Внаслідок ракетного обстрілу окупантами також постраждав лісовий фонд державних підприємств Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства, – розповідає начальник Інспекції. – Горіння лісових та інших насаджень загальною площею понад дві тисячі гектарів додало ще понад півтора мільйона тонн забруднюючих речовин. Також фахівці Інспекції провели обстеження місця падіння збитого літака поблизу Житомира та встановили, що на площі 0,9 гектара пошкоджено 652 дерева до ступеня припинення росту. Загальний розмір шкоди склав понад чотири з половиною мільйони гривень".

Якої шкоди війна завдала екосистемі Житомирщини і що робиться для того, аби країна-агресор відшкодувала збитки
Фото: Державна екологічна інспекція Поліського округу

Євгеній Медведовський додає, що вогонь завдав непоправної шкоди природно-заповідному фонду Житомирщини.

"Знищено понад 2 100 гектарів лісових насаджень на території заповідника "Древлянський", що у Народицькій територіальній громаді. Внаслідок цього у повітря потрапили десятки тисяч тонн забруднюючих речовин різних класів небезпеки. Також можливе вивільнення радіоактивних ізотопів, які були акумульовані на території природно-заповідного фонду після аварії на Чорнобильській АЕС. Усі ці ситуації ще потребують додаткових досліджень науковців", – зауважив Євгеній Медведовський.

Восени 2022 року Житомирщина зазнала ракетних ударів по електропідстанціях, в результаті яких виникли пожежі та загорілися мастила й ізолююча електропроводка. На момент пожеж та у наступні декілька днів екологи задокументували підвищення концентрації забруднюючих речовин в повітрі, а в подальшому – забруднення земель, каже Євгеній Медведовський.

"Загалом, сума шкоди, завданої довкіллю Житомирщини внаслідок викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря, становить майже 15 мільярдів гривень, – розповідає Євгеній Медведовський. – Сума шкоди, завданої внаслідок російської збройної агресії земельним ресурсам Житомирщини, становить понад 253 мільйони гривень".

Якої шкоди війна завдала екосистемі Житомирщини і що робиться для того, аби країна-агресор відшкодувала збитки
Фото: Державна екологічна інспекція Поліського округу

По Україні загальний розмір шкоди довкіллю становить майже один трильйон 900 мільярдів гривень.

"Таку інформацію нещодавно оприлюднив т.в.о. Голови Державної екологічної інспекції України Ігор Зубович, – каже Євгеній Медведовський. – Проте на частині територій України ще ведуться бойові дії або вони є тимчасово окупованими, тобто доступ до них інспекторам обмежений і, відповідно, розрахунки збитків там можуть бути проведені лише після деокупації та закінчення війни".

Євгеній Медведовський повідомив, що нині прокурори екологічних прокуратур залучені до процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про 104 воєнних злочини, які спричинили шкоду навколишньому середовищу. 11 із них розслідуються за фактом спричинення екоциду. Мова йде про напади на нафтобази, об'єкти атомної енергетики, гідротехнічні споруди.

"Спільною роботою закладений потужний фундамент для формування компенсаційного механізму отримання репарацій, компенсацій і відшкодування екологічних збитків, які Росія обов'язково має відшкодувати", – наголосив керівник Інспекції.

Читайте також

  • Екологи Житомирщини розповідають наскільки шкідливою для екології є торгівля ранньоквітучими рослинами та нагадують: за знищення та продаж червонокнижних рослин і першоцвітів передбачена відповідальність.
  • Житомирські рятувальники показали, як ліквідовували наслідки атаки "Шахедів".
  • 177 тисяч гривень збитків: на Житомирщині порушник правил рибальства незаконно виловив понад 30 кілограмів риби.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок