COVID циркулюватиме як грип — головний санлікар України Кузін

COVID циркулюватиме як грип — головний санлікар України Кузін

Ексклюзивно
COVID циркулюватиме як грип — головний санлікар України Кузін
. Головний санітарний лікар Ігор Кузін. Фото: Суспільне

Рівно три роки тому ВООЗ назвала поширення COVID-19 світовою пандемією. Тоді від ковіду помирав кожен 50-й хворий в усіх вікових групах, нині смертність значно скоротилася. За даними лікарів, загалом за час пандемії у світі через хворобу померло 6 мільйонів 800 тисяч померлих у світі, з них понад 111 тисяч — в Україні. Як заявив в ексклюзивному інтерв'ю Українському радіо заступник міністра охорони здоров’я та головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін, COVID-19 "має перейти до сезонних захворювань" та циркулюватиме як звичайний грип.

ВООЗ наголошує, що у найближчі 100 років зоонозні хвороби, або ті хвороби, які передаються від тварин до людей, становитимуть найбільшу загрозу людству. Що стосується різної інформації стосовно виникнення та походження ковіду, то її частково оприлюднюють США. Але фактологічних підтверджень того, що це витік із лабораторії у Китаї наразі немає. ВООЗ дотримується думки, що це все ж таки зооноз. Ігор Кузін констатує, що темпи урбанізації у всьому світі — найбільші за останні 15-20 років.

"Людина все частіше контактує з дикими тваринами, і віруси та бактерії переходять від тварин до людей. Тому ця проблема залишатиметься актуальною протягом найближчих 100 років", — вважає він.

Ігор Кузін звертає увагу на те, що ВООЗ публікує перелік патогенів, які викликають занепокоєння. Сюди додаються нові інфекційні хвороби, які з'явилися або повернулися на території, де їх раніше успішно ліквідовували. Тому нові хвороби з'являтимуться, попереджає Кузін.

"Досвід боротьби із ковідом і досвід боротьби з пандемією був корисним кожній державі, бо кожна країна зробила певні висновки з цього", — пояснює він.

За оцінками експертів, цифра в 100 років для появи нових інфекцій скоротиться.

"Середній термін появи нових інфекцій, нових вірусів становитиме від 20 до 50 років. Уже були зафіксовані у світі випадки MERS (Middle East respiratory syndrome – Близькосхідний коронавірусний респіраторний синдром), тепер є SARS-CoV-2. Основну загрозу нестимуть зоонози. Базовою стратегією є підхід єдиного здоров'я. Коли системи охорони здоров'я людини, тварини і навколишнього середовища починають розвиватися разом, регулярно обмінюються інформацією і реагують синхронно", – резюмує головний державний санітарний лікар України.

Нині в Україні спостерігається поступове зростання захворюваності на COVID-19, каже Ігор Кузін.

"За останній тиждень було зареєстровано 15 тисяч випадків. Це на 20% більше, ніж попереднього тижня. Зростає госпіталізація. Густонаселені області та великі міста є найбільш вразливими до поширення ковіду: Київ, Київська область, Хмельницька, Львівська, Рівненська. Ми фіксуємо і летальні випадки. За останній тиждень 92 людини померло через ковід. Такий темп захворюваності протримається до кінця березня. І потім поступово спадатиме", – зауважує він.

За словами головного санлікаря, COVID-19 перетвориться на сезонне захворювання, як грип та ГРВІ. "Подальша стратегія боротьби із ковідом зводиться до того, що ковід перейде в сезонні ендемічні захворювання. Він буде, як і циркуляція звичайного грипу або інших ГРВІ. Для реагування на грип ми використовуємо сезонну вакцину. Скоріш за все, така тактика буде з'являтися в цьому році щодо ковіду. Ковід має перейти до сезонних захворювань. Він матиме один підйом захворюваності, який починатиметься наприкінці року в жовтні-листопаді й закінчуватиметься в березні. І вакцинація перейде на сезонну або рутинну", — розповів посадовець.

За його словами вакцинація захищає проти ковіду не профілактикою інфікування, а у боротьбі проти його наслідків.

"А наслідками можуть стати не лише ризик померти, а й тяжкий перебіг, і ризик так званого довгого ковіду, коли людина після перенесеної хвороби не відчуває запахів, має неврологічні розлади, проблеми із запам'ятовуванням, психологічні розлади. Тому запобіганням є вакцинація. Вона дозволяє переносити ковід у легкій формі", – зауважив Ігор Кузін. Читайте також

Санкції проти російських букмекерів, УПЦ МП просять виїхати з Києво-Печерської Лаври. 381 день війни. Онлайн

На початок