Єдині в Україні: Рівне отримало єврогрант на майже 40 млн грн для боротьби зі змінами клімату

Єдині в Україні: Рівне отримало єврогрант на майже 40 млн грн для боротьби зі змінами клімату

Єдині в Україні: Рівне отримало єврогрант на майже 40 млн грн для боротьби зі змінами клімату
. Фото: Суспільне Рівне

Рівне стало поки що єдиним містом в Україні, яке отримало європейський грант на боротьбу зі змінами клімату. Про це повідомив міський голова Олександр Третяк, це підтверджує і лист-перелік від грантодавця. Мер зазначив, що у рамках програми NetZeroCities місто зменшуватиме викиди CO2Вуглекислий газ — безбарвний, без запаху, не токсичний газ, який є нормальною складовою навколишнього повітря. Він не має прямого негативного впливу на здоров'я людини, хоча це парниковий газ, який впливає на глобальну зміну клімату. в атмосферу та підтримуватиме чисте довкілля. У переліку отримувачів такі міста як Амстердам, Стамбул, Варшава та Рим.

Загальна сума гранту — 973 тисячі євро, це майже 40 мільйонів гривень.

"І тепер разом з 52 іншими європейськими пілотними містами ми будемо впроваджувати інноваційні заходи для покращення адаптації до змін клімату і швидкої декарбонізаціїКомплекс заходів з обмеження масштабів або темпів глобального потепління і пов'язаних з цим наслідків. Як правило, це пов'язано зі скороченням антропогенних викидів парникових газів.", — зазначив мер.

Програму NetZeroCities будуть впроваджувати спільно з місцевими вищими навчальними закладами, громадськими організаціями та за допомогою експертів з країн ЄС. Зокрема, у Рівному проводитимуть заходи зі:

  • створення енергетичного паспорта громади;
  • розробки сценаріїв переходу міста до "нульових" викидів CO2 до 2050 року;
  • навчання і популяризації енергоефективності через навчальні заклади муніципалітету.

"За допомогою цієї програми ми зможемо впровадити нові, більш екологічні, підходи до способу життя та роботи, покращення транспорту, модернізації будівель, енергетичних систем, управління відходами тощо", — додав Третяк.

Експертка з адаптації до зміни клімату Ольга Лящук Суспільному зазначила, що участь міста в програмі від NetZeroCities — це "велике досягнення та водночас відповідальність".

"Сам факт, що в місто прийдуть інвестиції, близько мільйона євро, для енергоефективності й боротьби зі змінами клімату — це добре для нашого міста. Але це й велика відповідальність: і репутаційна, і фінансова. Тим більше, що в міста вже є кліматичне зобов'язання у різних формах", — зазначила вона.

За її словами, зараз у Рівному готується план дій сталого енергетичного розвитку та клімату. І в рамках розробки цього документу Екоклуб підготував конкретні пропозиції заходів з адаптації до зміни клімату та надав усі напрацювання міській раді.

"Головне, щоб всі плани, стратегії, рішення і такі проєкти, як NetZeroCities, були всі взаємоузгодженими. Ми зі свого боку, як Екоклуб, відкриті до співпраці та готові ділитися своїм багаторічним досвідом як у сфері енергоменеджменту, так і в питаннях адаптації до зміни клімату", — додала Ольга Лящук.

Проєкт пілотних міст NetZeroCities — це дворічна програма, яка фінансується Європейським Союзом у рамках Місії ЄС. Серед міст, які разом у переліку з Рівним, є також Рим, Будапешт, Мадрид, Амстердам, Варшава, Краків, Стамбул.

Виданню "Четверта влада" у департаменті економрозвитку пояснили, що серед заходів, які на перспективу можуть бути втілені у місті — пошук шляхів відмови від котелень на деревній стружці та побудова більш екологічних, наприклад, на водні.

Читайте також

  • СБУ затримала російського диверсанта, який хотів підірвати об’єкт транспортної інфраструктури Рівного
  • Поліклініки Рівного працюватимуть довше. Графік роботи
  • "Не викликає асоціацій з радянським минулим": секретар Рівнеради не буде виступати за перейменування Ювілейного

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок