Річниця повномасштабного вторгнення Росії. Як підтримують Україну у світі

Річниця повномасштабного вторгнення Росії. Як підтримують Україну у світі

Річниця повномасштабного вторгнення Росії. Як підтримують Україну у світі
. Жінка тримає плакат із зображенням президента РФ Володимира Путіна під час акції на підтримку України, Стамбул, Туреччина,24 лютого 2023 р. Фото: АР

У тридцяти країнах світу в річницю вторгнення РФ відбулися акції та мітинги на підтримку України. Ейфелева вежа та Сіднейська опера підсвітились синьо-жовтими кольорами, а у Гаазі, навпроти посольства Росії цілий день звучав гімн України. У яких містах також виступили проти російської агресії — у матеріалі Суспільного.

Велика Британія

У Лондоні на Трафальгарській площі 23 лютого люди зібралися на мітинг, організований посольством України та США напередодні річниці повномасштабного вторгнення.

Мітинг на підтримку України у Лондоні, 23 лютого 2023р.
Люди на мітингу на Трафальгарській площі, Лондон, 23 лютого 2023 р. Фото: АР

Також, вранці 23 лютого група активістів розфарбувала у синьо-жовті кольори вулицю в Лондоні біля посольства РФ. Група "Led By Donkeys" створила прапор України площею 500 квадратних метрів, розливши 170 літрів жовтої фарби і стільки ж синьої, а водії, які проїжджали повз, розмазали фарбу по дорозі.

Активісти додали, що фарба була "високоякісною, нетоксичною, без розчинників, екологічно чистою, призначеною для створення дорожнього мистецтва".

Вулицю біля посольства Росії у Лондоні розмалювали у кольори українського прапора
Вулицю біля посольства Росії у Лондоні розмалювали у кольори українського прапора, Лондон, 23 лютого 2023р. Фото: @ByDonkeys/Twitter

Нідерланди

24 лютого в місті Гаага, у Нідерландах, біля російської амбасади з 8.00 до 20.00 голландська традиційна шарманка грала гімн України.

Навпроти російського посольства у Гаазі активісти також розгорнули український прапор під часу "Маршу миру" 24 лютого.

Франція

У Парижі ввечері 23 лютого підсвітили кольорами українського прапора Ейфелеву вежу. А на фасаді мерії міста вивісили синьо-жовті прапори в знак солідарності з українським народом.

США

На знак підтримки України засвітили кольорами українського прапора і будівлю The Empire State Building у Нью-Йорку.

У Вашингтоні 24 лютого заплановано мітинг зі свічками біля посольства РФ, а 25 лютого, у суботу, відбудеться масовий мітинг біля меморіалу Лінкольна. Організатори акції просять приносити дитячі іграшки.

Польща

У Варшаві біля посольства РФ відбувся Марш солідарності з Україною. Активісти пройшли від посольства Росії до Парламенту Польщі. Подію присвятили 365 дням героїзму, підтримки та 9 рокам російсько-української війни.

У Кракові організували виставку робіт Івана Марчука, а в кафедральному соборі Вавельського Замку прозвучала "Молитва за мир в Україні". У місті також підсвітили кольорами українського прапора міст і телевежу. Також у Кракові відбувся марш підтримки українського народу.

До річниці вторгнення, акції також відбулися в Гданську, Вроцлаві, Познані та Шецині.

Туреччина

У Стамбулі 24 лютого відбулася акція проти російської агресії, а в Анкарі, біля будівлі посольства України, відкрили виставку світлин "Рік незламності". Також в Анкарі відбулася спільна молитва християн та мусульман за тими, хто загинув, захищаючи Україну, та тими, хто втратив життя внаслідок землетрусів 6 лютого на південному сході Туреччини.

Чоловік вигукує гасла під час акції протесту проукраїнських людей проти вторгнення Росії в Україну в Стамбулі, Туреччина, у п’ятницю, 24 лютого 2023 р.
Чоловік під час акції в підтримку України у Стамбулі, Туреччина, у п’ятницю, 24 лютого 2023 р. Фото: АР

Німеччина

У Берліні перед посольством РФ поставили російський танк Т-72.

Жінка стоїть перед уламками російського танка Т-72. Берлін, Німеччина, 24 лютого 2023 р.
Жінка стоїть перед уламками російського танка Т-72. Берлін, Німеччина, 24 лютого 2023 р. Фото: АР

Танк був знищений під час під’їзду до Києва у лютому 2022 року.

Також, у Берліні перед посольством Росії, відбулася акція протесту проти війни в Україні.

Чоловік у костюмі голуба миру перед посольством Росії під час протестів з нагоди першої річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну в Берліні, Німеччина, 24 лютого 2023 р.
Чоловік на акції в підтримку України перед посольством РФ у Берліні, Німеччина, 24 лютого 2023 р. Фото: АР

Латвія

У Ризі, в центрі міста, провели акцію біля монументу Свободи. Учасники тримали плакати з написами "Путіна геть", "Слава Україні!" та "365 днів незламності".

Грузія

У Батумі кілька сотень людей зібралися на міжнародну акцію "Перемога України- Перемога Світу".

"Перемога України- Перемога Світу" міжнародна акція на підтримку України в Батумі, 24 лютого 2023 р.
Акція "Перемога України- Перемога Світу" в Батумі, Грузія, 24 лютого 2023 р. Фото: надане Суспільному учасниками акції

Чехія

У столиці Чехії Празі люди вийшли на головну площу міста, висловлюючи свою підтримку Україні у війні з Росією.

Люди збираються щоб відзначити першу річницю повномасштабного вторгнення Росії в Україну, центр Праги, Чеська Республіка, п’ятниця, 24 лютого 2023 р.
Люди розгортають прапор України на головній площі Праги в річницю повномасштабного вторгнення Росії, Чехія, 24 лютого 2023 р.Фото:АР

Австрія

У Відні українці провели низку пікетів які висвітлювали різні аспекти війни, розповіла організаторка заходів, очільниця ГО “Unlimited Democracy” Анна Паттерманн.

"Сім пікетів демонстрували зміни, наслідки та аспекти війни — порушення міжнародного права, катування, російський ракетний тероризм, руйнацію міст та культурних пам’яток, зміни екології та вплив на тварин, гвалтування та те, як страждають від війни діти", — пояснила Петтерманн.

"Європейці навіть не можуть уявити, які страшні речі щодня вже 365 днів російські війська роблять в Україні".
Перформанс біля собору Святого Стефана, Відень, Австрія, 24 лютого 2023р.
Перфоманс біля собору Святого Сефана. На площі встановили макети покинутої домівки, а танцювальна група демонструвала сцени війни, Відень, Австрія, 24 лютого 2023р. Фото: надане Суспільному учасниками акції

Також у Відні відбувся "Марш світла" — кілька тисяч українців пройшли вулицями міста від будівлі Парламенту до площі Карлспляц.

"Мар світла" у Відні в річницю вторгнення РФ в Україну, 24 лютого 2023р.
Марш світла у Відні. Фото: Ганна Корнієнко

Кіпр

"Світло переможе темряву!": з таким гаслом на Кіпрі провели акцію підтримки України в роковини повномасштабного вторгнення РФ.

Читайте також

На початок