“Мелітопольська черешня” стане брендом Запорізької області

“Мелітопольська черешня” стане брендом Запорізької області

“Мелітопольська черешня” стане брендом Запорізької області
. glavred.info

В Запорізької області з'явиться бренд з географічною прив’язкою - “Мелітопольська черешня”. Про це повідомляє Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України на своїй сторінці у Facebook.

Заявку подала Асоціація виробників мелітопольської черешні. Завершити реєстрацію повинні наприкінці липня. Після цього зазначення "Мелітопольська черешня" матиме право на визнання в ЄС.

За даними сайту Youcontrol у Мелітополі з 2002 року існує підприємство ТОВ ВКФ “Мелітопольска черешня”, яку заснував колишній мер м. Мелітополь, а нині народний депутат, самовисуванець, Сергій Мінько.

Сам пан Мінько стверджує, що не бере участі в бізнесі з 2014 року. Втім в його декларації за 2020 рік торгова марка "Мелітопольська черешня" перебуває у власності серед нематеріальних активів. А право на знак для товарів і послуг - "Мелітопольська черешня" англійською мовою - числиться у власності нардепа з 25.06.2019.

“Мелітопольська черешня” стане брендом Запорізької області
Нематеріальні активи нардепа Сергія Мінька.

Суспільне звернулося за коментарем до патентної повіреної Інни Низової, щоб дізнатися, чи може стати наявність торгової марки перепоною для реєстрації географічного зазначення. Пані Інна, посилаючись на статтю 8 пункт Е Закону України "Про правову охорону географічних зазначень" зазначила:

"Цим Законом не надається правова охорона географічному зазначенню, що: ....... є тотожним або схожим настільки, що його можна сплутати з торговельною маркою, права на яку визнані в Україні, якщо зважаючи на репутацію, відомість і тривалість використання цієї торговельної марки така правова охорона може ввести в оману споживачів щодо справжності товару".

Відтак заборонити реєструвати географічне зазначення можуть лише у випадку, якщо назва торгової марки вводить споживачів в оману.

Що відомо:

У жовтні минулого року президент Володимир Зеленський підписав закон про правову охорону географічних зазначень.

У 2019-му для реєстрації географічного позначення були визначені перші українські продукти з захищеними назвами. Це: «Гуцульська овеча бриндзя», «Херсонський кавун», «Мелітопольська черешня», «Карпатський мед», а також вина - «Шабський», «Ялпуг», «Закарпаття» і «Білгород-Дністровський».

На початок