Чому мобільні оператори не можуть забезпечити стабільний зв'язок під час відключень і здорожчують тарифи

Чому мобільні оператори не можуть забезпечити стабільний зв'язок під час відключень і здорожчують тарифи

Ексклюзивно
Чому мобільні оператори не можуть забезпечити стабільний зв'язок під час відключень і здорожчують тарифи
. Вежа мобільного зв'язку. Фото: Сергій Куропятник / Суспільне Миколаїв

З жовтня російська армія обстрілює енергетику України, що впливає також і на якість мобільного зв'язку. Попри те, що такі атаки тривають чотири місяці, компанії не змогли забезпечити стабільної роботи мережі та підвищують вартість тарифів.

Суспільне звернулося до українських операторів мобільного зв'язку аби дізнатися, чому продовжуються проблеми з якістю мережевого покриття під час відключень в Одеській області, коли компанії зможуть забезпечити безперебійний доступ до мобільного інтернету та чому підвищують ціну на тарифи.

Чому під час відключень електроенергії зникає зв'язок та як це вирішують

Відповідь компанії lifecell

Як йдеться у відповіді компанії lifecell, російські атаки на об'єкти енергетики створюють проблеми для обладнання операторів, адже базові станції не можуть працювати без живлення. Для роботи потрібні резервні джерела — акумуляторні батареї, які автоматично вмикаються, коли припиняється централізоване електроживлення.

У середньому, як стверджують у компанії, вони здатні забезпечувати роботу базової станції від двох до чотирьох-пʼяти годин, але за умови повної зарядки. Для їхнього зарядження необхідно від 12 годин, проте вони можуть працювати й від генератора.

"У нас тисячі базових станцій по всій Україні, тому у разі тривалих відключень забезпечити всі локації генераторами і регулярно підвозити до них паливо на практиці майже неможливо. Адже це означає, що для кожної базової станції в оператора має бути бригада, яка підвозитиме і встановлюватиме генератор, заправлятиме його паливом, охоронятиме, адже часом генератори крадуть", — зазначили у компанії.

Разом з тим під час відключень електроенергії збільшується навантаження на обладнання, бо люди переходять на мобільний інтернет.

У компанії повідомили, що в Одеській області lifecell запустила тестовий технологічний майданчик на сонячних батареях та намагається кооперуватися з бізнесом та місцевою владою, щоб довозити паливо для безперебійної роботи генераторів.

Відповідь компанії Vodafone

У Vodafone Суспільному розповіли, що також мають акумуляторні батареї, але через регулярні відключення вони не встигають заряджатися, а за умов постійного недозаряду втрачають частину своєї місткості. Через це іноді після зникнення електроенергії базова станція вимикається в набагато коротший термін.

У компанії стверджують, що не можуть забезпечити усі майданчики генераторами, адже можливості вчасно доставляти їх та заправляти немає.

"Для встановлення стаціонарного дизель-генератора є певні норми, які не будуть виконуватися на більшості локаціях, де розміщені базові станції. Не всюди можна встановити й мобільні генератори. Багато об’єктів зв’язку розташовані на дахах, куди доставити і встановити генератор неможливо", — повідомили у пресслужбі компанії.

Через це спостерігається погіршення якості зв’язку в окремих районах або населених пунктах під час масових тривалих відключень електроенергії. Коли вимикання живлення стануть рідшими, акумуляторні батареї будуть встигати заряджатися на 100%, тоді відключення електроенергії не так впливатимуть на якість інтернету та зв’язку, стверджують у Vodafone.

"Також домовляємось з іншими операторами під час блекаутів відправляти бригади для підзарядки у різні райони міста, наприклад, щоб уникнути ситуацій, коли в одному районі мережі всіх трьох операторів, а в сусідньому – немає жодної. Адже організувати одночасний виїзд технічних бригад на всі об’єкти, які забезпечують покриття Одеської області, фізично неможливо. В операторів просто немає стільки інженерів та автомобілів", — розповіли у компанії.

Чому мобільні оператори підвищують вартість тарифів попри нестабільний зв'язок

У lifecell розповіли, що перегляд цін — вимушена міра, яка дозволить оператору й надалі працювати. На вартість послуги абонентам, як стверджують у пресслужбі, впливають такі фактори як:

  • пошкодження обладнання і руйнування мережевої інфраструктури оператора внаслідок військової агресії РФ та бомбардування об’єктів інфраструктури;
  • зростання вартості обладнання з ростом курсу валют, адже всі виробники та постачальники телеком-обладнання – іноземні компанії;
  • здорожчання логістики та палива для виїздів на ремонти та заправки генераторів під час відключень електроенергії;
  • закупівля батарей і генераторів для підтримки автономного живлення обладнання;
  • розбудова мережі, розширення каналів та збільшення місткостей обладнання у центральних та західних регіонах України, куди евакуювались українці із гарячих точок.

У Vodafon заявили, що робота мобільної мережі в умовах нестабільного електропостачання – це форс-мажор, адже щодня компанія спалює понад 10 тонн пального для підтримки роботи генераторів, стрімко зросли витрати на виїзди ремонтних та відновлювальних бригад.

"У мирний час аварійні роботи складали 2% нашої звичайної роботи. Зараз вони займають більше 95% часу. Проводиться дуже багато роботи по відновленню зв’язку на деокупованих територіях із-за масового руйнування інфраструктури мережі мобільного зв’язку... У регіонах, близьких до лінії фронту, деякі базові станції доводиться відновлювати після ушкоджень по 2-5-7 разів. Збитки компанії через повномасштабне вторгнення вже перевищили 2 млрд грн і продовжують зростати", – зазначили там.

Оператор мобільного зв'язку Київстар не відповів на запит Суспільного.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок