США виділяють $460 млн допомоги Україні: що увійде в пакет

США виділяють $460 млн допомоги Україні: що увійде в пакет

Оновлено
Президент США Джо Байден 20 лютого 2023 року з Володимиром Зеленським у Києві
. Президент США Джо Байден 20 лютого 2023 року зустрівся з українським колегою Володимиром Зеленським під час візиту до Києва. Фото: ОПУ

Сполучені Штати виділяють новий пакет військової допомоги Україні на суму 450 мільйонів доларів і 10 млн доларів на відновлення енергетики. Про це йдеться у повідомленні Державного департаменту США.

Військовий пакет допомоги на суму 450 млн доларів включає більше боєприпасів HIMARS і гаубиць, а також більше Javelin, протитанкових систем і радарів повітряного спостереження.

Крім того, США виділяють 10 млн доларів для підтримки енергетичної інфраструктури України в належному стані на тлі безперервних атак Росії ракетами і безпілотниками.

Як повідомили у Пентагоні новий пакет допомоги США включає:

  • Додаткові боєприпаси для HIMARS;
  • Додаткові артилерійські снаряди калібру 155 мм;
  • Додаткові мінометні снаряди калібру 120 мм;
  • Чотири РЛС повітряного спостереження;
  • Додаткові протиброньові системи Javelin;
  • Приблизно 2000 протитанкових ракет;
  • Чотири машини групи вогневої підтримки піхоти Bradley;
  • Два тактичні автомобілі для підйому техніки;
  • протипіхотні боєприпаси Claymore;
  • Підривні боєприпаси;
  • Прилади нічного бачення;
  • Тактичні захищені системи зв'язку;
  • Медичне приладдя;
  • Запчастини та інше польове обладнання.

Президент США Джо Байден під час свого візиту до Києва оголосив про допомогу Україні на 500 млн доларів, передає кореспондентка Суспільного.

Про це президент США Джо Байден заявив після перемовин з президентом України Володимиром Зеленським. Байден також сказав, що пакет допомоги включатиме більше військового обладнання, в тому числі артилерійські боєприпаси, більше реактивних снарядів і гаубиць.

“Разом ми направили на захист України майже 700 танків і тисячі броньованих машин, 1000 артилерійських систем, понад 2 мільйони артилерійських боєприпасів, понад 50 сучасних реактивних систем залпового вогню та систем протиповітряної оборони. І це не враховуючи інші пів мільярда доларів, які ми оголошуємо з вами сьогодні та завтра”, — сказав Байден.

Це оголошення, за його словами, включає артилерійські боєприпаси для HIMARS і гаубиць, більше Javelin і броньованих систем, радари спостереження — вони захищатимуть українців від повітряних бомбардувань.

"Пізніше цього тижня ми оголосимо про додаткові санкції проти еліт і компаній, які намагаються уникнути санкцій і поповнити російську військову машину", — сказав Байден.

Президент США також додав, що завдяки двопартійній підтримці в Конгресі цього тижня США надають мільярди прямої бюджетної підтримки, яку уряд може негайно використати для забезпечення громадян базовими послугами.

Володимир Зеленський, своєю чергою, додав, що вони з Байденом говорили про "далекобійну зброю і зброю, яка може бути поставлена в Україну, навіть якщо вона не постачалася раніше".

Байден розповів, що рік тому "світ буквально готувався до падіння Києва"

Байден згадав, як буквально тиждень в тиждень він мав  розмову з президентом Зеленським — пізно вночі по часу США і рано вранці за Києвом.

“І тоді російські літаки перетнули кордон, і ви мені сказали, що чути вибухи. Я тоді не міг повірити, що світ зміниться. Я тоді запитав у вас “що я можу для вас зробити?”, не памʼятаю дослівно, але ви сказали “зібрати лідерів усього світу і попросити їх підтримати Україну. Зберіть лідерів усього світу і попросіть їх про допомогу Україні”, — сказав Байден.

Він додав, що Зеленський тоді сказав йому, що не знає, коли і чи зможуть вони ще поговорити.

“В ту темну ніч один рік тому світ готувався до можливого падіння Києва. Можливо, навіть до кінця України. Через рік Київ стоїть, і Україна стоїть, і демократія стоїть. Американці підтримують вас, і світ підтримує вас. Київ, треба сказати, захопив частину мого серця. Я приїжджав сюди шість разів як віцепрезидент”, — сказав Байден.

За словами Байдена, це найбільша сухопутна війна в Європі за три чверті століття.

“І ви досягаєте успіху. Всупереч усім очікуванням, крім ваших власних. Ми повністю впевнені, що ви й надалі перемагатимете”, — заявив президент США.

Байден: "Російська економіка зараз у глухому куті"

За словами Байдена, російська економіка зараз у глухому куті. Вона ізольована та потерапає. Путін вважав Україну слабкою і що Захід буде розділеним, додав президент США.

“Як ви знаєте, пане президенте, я на початку сказав, що він розраховував на те, що ми не зберемося. Він розраховував на неспроможність зберегти НАТО єдиним. Він розраховував на те, що ми не зможемо залучити інших на бік України. Він думав, що зможе обіграти нас. Я не думаю, що він зараз так думає. Бог знає, що він думає зараз, та не це”, — сказав Байден.

Читайте також

Байден вперше приїхав до Києва з початку повномасштабного вторгнення РФ. Що відомо

На початок