Відкрила власну справу під час війни: історія масажистки з Харківщини

Відкрила власну справу під час війни: історія масажистки з Харківщини

Відкрила власну справу під час війни: історія масажистки з Харківщини
. Масажистка Євгенія Рябухіна з селища Близнюки на Харківщині, лютий 2023 року. Фото: Суспільне Харків

Євгенія Рябухіна з селища Близнюки на Харківщині відкрила свій масажний кабінет. Започаткувати свій бізнес їй вдалося за допомогою проєкту "Крила", який допомагає підприємицям робити перші кроки. Щодня до масажистки приходять понад 10 клієнтів, серед них — і військові.

"Потрібні лише стіл, масло і руки"

Євгенія Рябухіна — підприємиця-початківець. Свій масажний кабінет відкрила на початку цього року: перші два місяці повномасштабного вторгнення вона безплатно допомагала військовим, зверталися за допомогою і жителі селища.

"Багато було військових, які зверталися за допомогою, коли у них були серйозні проблеми зі спинами, і емоційний стан теж був дуже тяжкий. Вони, коли виходили, казали: "Ми тепер ще краще будемо вас захищати", — говорить Євгенія.

Приймати клієнтів вдома було незручно, тому вирішила відкрити свій кабінет й оформити все офіційно, каже Євгенія. Підприємиця орендувала приміщення поряд з місцевим центром сімейної медицини. Закупила для кабінету меблі та необхідні засоби.

Тепер власна справа — не лише можливість заробити й допомогти іншим, а й відпочити морально, говорить Євгенія: "Ти не думаєш про небезпеку, ти просто працюєш, поринаєш у роботу і відволікаєшся від усього, що відбувається".

Старт справи у кілька кліків: бізнес під час війни
Масажистка Євгенія Рябухіна з селища Близнюки на Харківщині, лютий 2023 року. Фото: Суспільне Харків

Ризиків для роботи наразі не бачить.

"Якщо тут буде якась загроза, якась небезпека, то ми можемо виїхати, і я можу в іншому місці так само орендувати кабінет та почати працювати. Мені для моєї роботи потрібні лише стіл, масло та мої руки. Все", — говорить Євгенія.

Основні проблеми, з якими зараз стикається підприємиця, виникають через аварійні вимкнення світла.

"Коли вимикають світло, тоді виникають проблеми — опалення не таке, прохолодніше у приміщенні стає, і коли немає зв'язку, то людина приїжджає до мене і не може додзвонитися", — розповідає Євгенія.

Відкрити справу у "Дії"

У 2021 році Євгенія взяла участь у проєкті "Крила", який допомагає жінкам почати власну справу. Там її навчили, як скласти бізнес-план, втілити його у життя й надали обладнання для роботи, говорить масажистка.

Оформити ФОП та розібратися з документацією їй допомогла інша учасниця проєкту — бухгалтер Анна Боровенко.

За словами Анни, нині відкрити свою справу стало легше, ніж було до війни — все можна зробити через застосунок "Дія".

"Це зайняло буквально годину. На оформлення ключів електронних. І подати заяву через "Дію". Й буквально через кілька годин про тебе вже з'являється інформація в Єдиному реєстрі фізичних та юридичних осіб", — пояснює Анна.

Про проєкт "Крила"

Фахівці проєкту "Крила" на Харківщині допомагають жінкам реалізуватися з 2021 року. У Лозівській та Близнюківській громадах Харківщини навички відкриття бізнесу за цей час отримали 29 учасниць, розповідає місцева координаторка проєкту Ольга Горбенко.

Старт справи у кілька кліків: бізнес під час війни
Учасниці проєкту "Крила" в Близнюках на Харківщині. Фото: Євгенія Рябухіна

За її словами, почати свою справу або продовжити працювати під час повномасштабної війни змогла половина — 13 жінок.

"Є частина жінок, які в умовах обмеженої кількості робочих місць у громадах — це була ситуація ще до війни, а з війною ситуація погіршилася — то саме самозайнятість розглядають як єдиний можливий варіант заробітку", — зазначає Горбенко.

Старт справи у кілька кліків: бізнес під час війни
Проєкт "Крила" допомагає жінкам розпочати власну справу. Фото: "Крила"/Facebook

За словами Ольги, нових учасниць проєкту набиратимуть наприкінці березня, але вже зараз охочі можуть звертатися до місцевих координаторів та заповнювати документи.

Читайте також

"Бізнес повертатиметься". Аналітик — про те, як війна змінила підприємництво у Харкові у 2022 році

На початок