Справа про корегування вогню по Харкову: суддя заявила самовідвід через обшуки у себе вдома

Справа про корегування вогню по Харкову: суддя заявила самовідвід через обшуки у себе вдома

Справа про корегування вогню по Харкову: суддя заявила самовідвід через обшуки у себе вдома
. Фото: Суспільне Харків

У справі 30-річної Дарії К., яку обвинувачують у корегуванні російської артилерії під час обстрілів Харкова, змінять суддю. Людмила Рибальченко, яка до цього розглядала справу, під час засідання 14 лютого заявила про самовідвід. За словами судді, напередодні в неї дома пройшли обшуки: прокуратура Івано-Франківська перевіряє, чи не діяла вона на користь підсудної.

Про це повідомляє кореспондент Суспільне Харків із зали суду.

"Підставою для обшуку, зокрема, стало, цитати: "Суддя Рибальченко, працюючи на посаді судді у Дзержинському райсуді міста Харкова здійснює дії для ухилення Дар'ї К. від відповідальності. Крім того, Рибальченко, перебуваючи на посаді судді, може надавати інформацію громадянину Т. про інші кримінальні справи, що є на розгляді суду", — йдеться в заяві, яку під час засідання зачитала суддя.

За клопотанням прокуратури Івано-Франківська, каже Рибальченко, нині триває перевірка, чи не мала вона зв'язку із дядьком підозрюваної. Той, за версією слідства, перебуває на тимчасово окупованій території Луганщини та співпрацює із терористичною організацією “ЛНР”.

Рибальченко звернулася до Вищої ради правосуддя та генерального прокурора України про втручання в її діяльність, а також подала заяву про відвід у справі.

Адвокати підозрюваної просили відмовити в заяві про самовідвід, прокуратура залишила це на розсуд суд. Суд заяву задовольнив.

Справа про коригування вогню у Харкові: суддя заявила самовідвід через обшуки у неї вдома
Фото: Суспільне Харків

Що далі?

Автоматизована система має визначити нового суддю в справі й почати розгляд заново.

"Позиція наша по справі лишається незмінною: ми вважаємо Дар’ю не винуватою, а справу сфальсифікованою. Відвід судді з підстав проведення в неї обшуків вважаємо нічим іншим як тиском на суд", — сказав адвокат підозрюваної Олександр Дударєв.

Прокуратура вважає, що доказів у справі достатньо.

Що відомо

  • За даними СБУ, 30-річна Дар'я К., яка приїхала до Харківської області з тимчасово окупованої території України, передавала координати і допомогла армії РФ скоригувати вогонь по освітніх, медичних, торговельних об’єктах та житлових кварталах у центрі Харкова. Внаслідок вказаних ракетних обстрілів є загиблі та поранені.
  • Силовики затримали жінку у квітні 2022 року, на час слідства її відправили у СІЗО. З-під варти суд відпустив обвинувачувану 23 грудня. 6 січня суд повернув обвинувачену під варту.
  • Захист не визнає провину обвинувачуваної. За словами адвоката Олександра Дударєва, докази у справі — сфальсифіковані.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок