На чию честь варто перейменувати вулицю Пушкінську у Житомирі: думки експертів

На чию честь варто перейменувати вулицю Пушкінську у Житомирі: думки експертів

На чию честь варто перейменувати вулицю Пушкінську у Житомирі: думки експертів
. Житомир, травень 2022 року. Фото: Суспільне Житомир

У Житомирі планують перейменувати кілька вулиць: Пушкінську, Льва Толстого, Гагаріна, Лермонтовську та Чехова. Під час етеру на Українському радіо Житомир ведуча Наталка Кулініч говорила із запрошеними експертами про можливі варіанти перейменування вулиці Пушкінської: дати вулиці ім'я на честь когось із відомих жителів Житомира, присвоїти нейтральну назву чи взагалі – розділити вулицю на кілька частин, давши кожній свою назву.

Засідання топонімічної комісії щодо перейменувань відбулося у грудні 2022 року. Наразі у Житомирі тривають громадські обговорення в електронному форматі. Для цього створили шість онлайн-опитувальників з варіантами назв вулиць, які будуть перейменовувати.

Щодо однієї з центральних вулиць Житомира Пушкінської, то наразі є три пропозиції: дати їй ім'я піаніста польського походження Йозефа Турчинського, який народився в Житомирі; ім'я українського музиканта, композитора, педагога і громадського діяча Віктора Косенка або ж присвоїти нейтральну назву Мистецька.

Директорка Житомирського музичного фахового коледжу ім. Віктора Косенка Анна Бродська каже, що прохання перейменувати Пушкінську вони подали до міськради ще на початку повномасштабної війни – до того, як у Житомирі зняли пам'ятник Пушкіну.

"Це рішення ми прийняли на педраді наприкінці квітня 2022 року. Ми провели опитування у нашій групі у вайбері, де студенти та викладачі одностайно підтримали пропозицію щодо перейменування. Після цього ми написали листа до міськради, намагаючись переконати топонімічну комісію, що Косенко вартий того, щоб вулиця, на якій є наш музичний коледж, а також стоїть пам’ятник Віктору Косенку, носила його ім'я. Косенко – це український корифей композиторської школи. Десять найяскравіших років творчості свого досить короткого життя Косенко провів у Житомирі: працював у нашому навчальному закладі, писав музику, створив фортепіанне тріо, яке дало понад 200 концертів у Житомирі й області, був одним із засновників симфонічного оркестру, який у Житомирі досі так і не відродили", – говорить Алла Бродська.

На чию честь варто перейменувати вулицю Пушкінську у Житомирі: думки експертів
Фото: Євгеній Шестаков

Краєзнавець Геннадій Махорін пропонує перейменувати частину Пушкінської на честь Йозефа Турчинського – піаніста польського походження, який народився і виріс в Житомирі.

"Вулиця Пушкінська – це вулиця міської інтелігенції, де жили лікарі, педагоги, судді. Багато славетних імен пов’язані з цією вулицею. Це і наш теоретик українського національно-визвольного руху В'ячеслав Липинський, і відомі природодослідники Віктор Граф, Марія Копачевська, Всеволод Брюховський, і відомі музичні діячі. Софія Курсова, Вадим Гнєдаш, і Олександр Білаш пов’язані з музичним училищем, і Віктор Косенко, і, звичайно, Йозеф Турчинський, який не забував Житомир. Він є людиною, яка пов’язує Житомир із світовою культурою. Тому, вважаю, треба назвати вулицю саме його ім'ям. Таким чином на цій вулиці будуть пов’язані три славетних імені: представник польського етносу Йозеф Турчинський, Святослав Ріхтер, ім'я якого носить філармонія – він німецького походження та українець Віктор Косенко", – каже Геннадій Махорін.

На чию честь варто перейменувати вулицю Пушкінську у Житомирі: думки експертів
Геннадій Махорін. Житомир, травень 2022 року. Фото: Суспільне Житомир

За словами кандидатки мистецтвознавства Любові Синяк, українцям все ж варто було б не лише шанувати чуже, а й навчитися цінувати своє.

"Ми ж передусім говоримо про Україну. Так, я віддаю належне польській діаспорі в Житомирі, але мені здається, що зараз українцям не на часі поступатися місцем. Українці занадто толерантні. Ми кажемо про Європу, що це там вони всі занадто толерантні. Проте ні австрійці, ні німці, ні італійці не поступляться своїми діячами – вони всі будуть боротися за них. А ми завжди кажемо: "ну добре, хай буде Турчинського" – бо ж треба віддати шану полякам, вони ж хороші. Я не кажу, що вони нехороші, але зрештою музична школа імені Косенка на всю Україну лише в нас та в Києві, а музичний коледж імені Косенка – лише в Житомирі. Тому я обираю позицію передовсім толерувати своє", – каже мистецтвознавиця.

Віддавати перевагу нейтральним назвам, з її слів, теж не варто.

"Зараз, коли українці щодня платять зависоку ціну в ім'я волі і гідності своєї країни, неприпустимо розтікатися в поняттях. Здавалося б історичним постатям вже байдуже до того, будуть названі на їхню честь вулиці чи ні. Але ми робимо це, передусім, для себе самих – щоб показати людям, просвітити їх. І зараз, коли ми всі говоримо про те, наскільки важливо розповідати про українську культуру світові, може, варто одночасно і українцям про неї розповідати? Чи всі в Житомирі знають, наприклад, що Ріхтер – не композитор? Я розумію, що Косенко – не єдиний, ким може пишатися Житомир, але чому б не почати із Косенка? Було достатньо простору в Житомирі для конкретних імен російських діячів, чому ми вирішуємо перейменувати їх на Мистецьку, Шляхетну, Університетську, Сінгурівську? Мені здається, що чим менше буде місця у нас в голові для красивих та поетичних, але розпливчастих назв, тим більше у нас тоді буде місця в серці для конкретних українських імен", – говорить Любов Синяк.

На чию честь варто перейменувати вулицю Пушкінську у Житомирі: думки експертів
Житомир, травень 2022 року. Фото: Суспільне Житомир

Кандидатка мистецтвознавства, музикознавця Ірина Копоть каже, що виступає за те, щоб Пушкінську, яка є досить довгою вулицею, поділили на частини.

"Мене, як музикознавицю, звісно ж, приваблюють два імені: Віктора Косенка та Йозефа Турчинського. Про Віктора Косенка – дуже важливо, тому що це музикант, творчість якого тільки зараз починає розкриватися перед нами в усій повноті. Радянська влада використовувала його як рупор для своїх ідей, але у ньому був внутрішній спротив. Це заслуговує на те, щоб ми зараз повернули йому справжнє обличчя. Називаючи вулиці чиїмось іменем, ми думаємо про те, що і скільки ця людина зробила для конкретного міста. Так от – серед композиторів початку ХХ століття Косенко, мабуть, фігура найвагоміша. Все, що він написав найкращого – написане саме в Житомирі. Щодо пропозицій із нейтральними назвами, то так – коли вулиця має назву Вишнева, Садова, Мистецька, її потім не треба перейменовувати. Це зручно. Але треба зрозуміти, чого ми хочемо зараз? Якщо ми хочемо акцентувати увагу на тих надбаннях, які маємо, то, звичайно, тоді ми називаємо вулиці іменами творців. Якщо ми хочемо, щоб нам було зручно один раз і назавжди – то може бути й Мистецька", – говорить Ірина Копоть.

Гід по голосуванню щодо перейменування усіх п'яти вулиць можна знайти тут. Проголосувати за обраний варіант можна на платформі електронної демократії "DEM консультації з громадськістю" за посиланням.

Що відомо

  • Перейменування Пушкінської та ще чотирьох вулиць: у Житомирі розпочали громадське обговорення у форматі онлайн.
  • Зняли за 15 хвилин: у Житомирі демонтували бюст російському письменнику Олександру Пушкіну.
  • Перейменування вулиць: в Житомирі комісія з топоніміки опрацьовує пропозиції людей щодо нових назв 20 вулиць міста.
  • З 22 по 26 листопада у Житомирі в рамках "Косенківського тижня" відзначали 125 річницю з дня народження композитора, піаніста та педагога Віктора Косенка.

Читайте також

  • Взяв вогонь на себе і загинув, вигравши час для побратимів – сестра загиблого воїна Василя Поліщука збирає підписи.
  • Образ пораненого захисника України та янгола сплели зі стрічок на маскувальній сітці волонтерки з Житомира.
  • У громаді на Житомирщині чоловік вбив та повісив собаку на очах у дітей.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок