На Тернопільщині діє проєкт захисту постраждалих від насильства у воєнний час

На Тернопільщині діє проєкт захисту постраждалих від насильства у воєнний час

На Тернопільщині діє проєкт захисту постраждалих від насильства у воєнний час
. Фото: Лариса Миргородська

У громадах Тернопільщини реалізовують проєкт щодо захисту осіб, постраждалих від торгівлі людьми, експлуатації чи гендерно зумовленого насильства у воєнний час. Про це Українському радіо Тернопіль повідомила асистентка проєкту, директорка із розвитку ГО ТМЖК "Відродження нації" Оксана Шлюсар.

За її словами, в області близько 87 тисяч переселенців. За останні чотири місяці понад 180 із них отримали загальну допомогу під час проєкту, понад пів сотні осіб – спеціалізовану, понад 20 – отримали допомогу, перебуваючи у групі високого ризику.

"Якщо допомога спеціалізована, то вона цінна тим, що передбачає економічний компонент. Якщо людина втратила дохід, помешкання, роботу, але володіє хорошими професійними навичками, то їй закуповують увесь інструмент, вона змогла забезпечити дохід собі і своїй родині. Спеціалізована допомога передбачає закупівлю певних речей на суму до 27 тисяч гривень, відповідно, кожен кейс складається індивідуально. Комусь потрібне обстеження, окуляри, закупити ліки чи базові продукти харчування та одягу – це також забезпечують. Усе закуповують у магазинах та аптеках, де є фіскальні чеки для звітності донору. Також закуповують обладнання – побутові інструменти (електроприлади), для дитини це може бути планшет, який дозволяє дитині навчатися".

Оксана Шлюсар каже, учасникам проєкту також надають психологічну та юридичну допомогу.

"В одній із громад проживає багатодітна матір, яка приїхала із зони активних бойових дій. Там, допитуючи її про старшого сина, який в ЗСУ, їй вибили усі зуби. Коли ми її запитали, яка допомога їй потрібна, жінка сказала, що вона хороша кравчиня і попросила купити їй якісну швейну машинку та планшет дітям. Так вона зможе на хліб заробити і діти будуть навчатися. Але є ситуації, коли люди пройшли тортури, проте не готові цим болем ділитися. Допоки людина повністю не пройде оцей процес реінтеграції, то вона не буде готова".

Для налагодження взаємодії на Тернопільщині виконавці планують відвідати 20 територіальних громад. Інформаційно – просвітницькими сесіями мають охопити 900 учасників, – розповіла Оксана Шлюсар. За її словами, проєкт триватиме до квітня 2023 року. Реалізовують його за ініціативи та фінансування Міжнародної організації з міграції, Агенції міжнародного розвитку США, та уряду Ліхтенштейну.

Читайте також

  • "Жінки Тернопільщини, що творять науку": у книгозбірні Тернополя підготували слайд-панораму
На початок