В Одесі мітингували проти призначення Олександра Ткаченка на посаду міністра культури

В Одесі мітингували проти призначення Олександра Ткаченка на посаду міністра культури

В Одесі мітингували проти призначення Олександра Ткаченка на посаду міністра культури
. UA:Одеса

Представники громадської організації "Гільдія кінематографістів Одеси" виступили проти призначення на посаду Міністра культури України Олександра Ткаченка. Об 11-й годині ранку вони зібралися на мітинг під стінами Одеської кіностудії, розповіла кореспондентка Суспільного.

Учасники акції тримали в руках плакати. Вони запевнили: якщо власник акцій Одеської кіностудії Олександр Ткаченко стане міністром, то виникне конфлікт інтересів. Адже між Міністерством культури та кіностудією наразі триває судова суперечка щодо розподілення акцій кіностудії. І, на думку мітингувальників, він може вплинути на судовий процес.

За словами юристки "Гільдії кінематографістів Одеси" Ольги Сівакової, наразі контрольний пакет акцій знаходиться у держави, приватний – у Ткаченка та Андрія Вавриша, який є забудовником.

"Наразі в господарському апеляційному суді переглядається справа щодо втрати контрольного пакету акцій держави. Перша інстанція апеляційного господарського суду Києва винесла рішення та задовольнила вимоги приватного акціонерного товариства щодо того, щоб 13% акцій відійшли до Одеської кіностудії", – пояснила Ольга Сівакова.

Таким чином, на думку юристки, держава втрачає контрольний пакет акцій. Якщо вона його втратить, то розпоряджання та право винесення рішень буде в руках приватного власника, тобто Олескандра Ткаченка.

Як стверджує керівник Одеської кіностудії Андрій Осипов, з 2019 року Олександр Ткаченко не керує акціями кіностудії та не є членом наглядової ради, управління здійснюють інші особи. Тому за його словами, конфлікту інтересів немає.

Учасники акції розповіли, чому виступають проти призначення Олександра Ткаченка.

"Виходячи з його діяльності, яка тут за 15 років була здійснена, нічого хорошого тут не буде. Наша культура після такого призначення буде остаточно порушена. І остаточно поросте таким ж бур’яном", – вважає колишній працівник Одеської кіностудії Петро Мендрик.

"За останні 15 років, з моменту, як він очолив кіностудію, не було знято жодного фільму. Ну, один із самого початку, може, два було. Ще в 2006 році. Окрім фасаду нема нічого. Вона мертва просто. Вона вбита. Олександр Ткаченко повбивав кінематографістів в Одесі", – розповів колишній працівник Одеської кіностудії Дмитро Граховський.

В Одесі мітингували проти призначення Олександра Ткаченка на посаду міністра культури
Учасники протесту біля Одеської кіностудії. UA:Одеса

Олександр Ткаченко розповів кореспондентам Суспільного Одеси, що у разі призначення його на посаду Міністра культури, частину акцій він, ймовірніше, продасть третім особам.

"Одеська кіностудія за законом прийнятим Верховною радою не може бути перепрофільована, незалежно від того, як буде складатись подальша доля кіностудії впродовж 20 років. Впродовж 15 років, яких я маю дотичність до кіностудії щороку я чую розмови, що завтра тут будуть будинки чи ТРЦ, натомість нічого такого не відбулось. Лише за останні 3 роки відзнято понад 14 фільмів, серіалів. Зокрема, у 5 чи 6 фільмах Одеська кіностудія брала участь не як сервіс, а як виробник", - пояснив Олександр Ткаченко.

На початок