Повернення до довоєнних податків дозволить залучити до бюджету 8 млрд грн — Марченко

Повернення до довоєнних податків дозволить залучити до бюджету 8 млрд грн — Марченко

Повернення до довоєнних податків дозволить залучити до бюджету 8 млрд грн — Марченко
. Фото: УНІАН

Повернення до довоєнної системи оподаткування підприємців дозволить залучити до державного бюджету 8 млрд грн. Про це в етері Суспільного сказав міністр фінансів України Сергій Марченко.

За його словами, зниження податку для підприємців до 2% — це тимчасовий захід і він діяв обмежений період дії і передбачав пристосування бізнесу, підприємців, до умов війни.

"Цей захід виконав свою функцію. І зараз є нагальна необхідність переглянути ці умови і перейти до традиційних форм оподаткування суб’єктів малого підприємництва. Це дозволить нам залучити до бюджету 8 млрд грн. Крім того, це наші зобов’язання в рамках співробітництва з МВФ. Тому ми вважаємо, що ці заходи є на часі", — сказав міністр.

За словами Марченка, повернення до довоєнних податків дозволить залучити кошти, які необхідні для фінансування армії.

"Зокрема, з цих коштів можна виплачувати по 30 тис. грн заробітних плат військовослужбовцям або купити 5 тис. пікапів, 5 тис. дронів. Тобто це суттєві кошти. І в умовах, коли ми продовжуємо війну, бізнес має сплачувати податки та допомагати утримувати нашу оборону та наступальну позицію", — сказав він.

Міністр нагадав, що Україна свою армію може фінансувати лише коштом власних податків та власних запозичень.

"Тобто ніякі кошти зовнішніх кредиторів не можуть бути спрямовані на військову кампанію. Тому важливо мати можливість збирати податки, і їх спрямовувати на підтримку нашої армії", — зазначив Марченко.

За його словами, правом перейти на знижену податкову ставку скористався великий бізнес, який був на загальнообов’язковій системі, тому з поверненням до довоєнних податків "для малого підприємництва ризиків практично немає".

"Можливо, ставка буде вищою, але це не є великим предметом для дискусій. Бізнес, навіть малий, готовий допомагати армії. І він допомагає більше ніж 2% ставка. Більшість суб’єктів малого бізнесу навіть не перейшли з 5% на 2%. А те, що стосується великого бізнесу, які скористалися такою можливістю, то вони мають платити податки на загальноприйнятих умовах, які були до війни", — зазначив Марченко.

У грудні українська влада та МВФ підписали меморандум, згідно з яким уряд України за підтримки МВФ працюватиме над підготовкою відновлення довоєнного стану податкового адміністрування та політики.

Читайте аткож

10-10-10: яку податкову реформу пропонують урядовці та чи проголосують за неї депутати

Пільги забрали: Рада заборонила гральному бізнесу перебувати на спрощеній системі оподаткування

На початок