Як війна впливає на інтимне життя: інтерв'ю з сексологинею з Черкас

Як війна впливає на інтимне життя: інтерв'ю з сексологинею з Черкас

Ексклюзивно
Як війна впливає на інтимне життя: інтерв'ю з сексологинею з Черкас
. Суспільне Черкаси

Тривалі розлуки та постійні тривоги й стреси — такі воєнні випробування для одних сімей закінчуються розлученнями, а інші лише міцнішають. Про стосунки, втрату коханих, зради та допомогу тим, хто пережив зґвалтування розповіла в інтерв'ю сексологиня, сімейна консультантка Галина Ільєнко.

Як впливає війна на інтимні стосунки?

Стрес впливає на кожного з нас. Якщо говорити про фізіологію, то підвищується рівень кортизолу, адреналіну. Якщо мова йде про інтимні стосунки, то саме рівень кортизолу понижує рівень статевих гормонів. В цій ситуації люди постійно в стресі, сексуальне бажання зменшується, люди хвилюються, переживають і вмикається механізм виживання. Тобто спочатку нам потрібно "вижити", а потім "розмножуватись". І я помітила по своїх клієнтах (зверталися і чоловіки, і жінки), що сексуальне бажання в когось підвищене, а в когось навпаки — знизилось. Якщо брати чоловіків, то вони хвилюються за те, щоб "захистити", хтось втратив роботу. Коли ми розуміємо, що сексу не хочеться, то ми можемо заміняти це. Насправді нам потрібен не статевий акт, а дотики, обійми, підтримка, ми можемо давати це один одному. Якщо жінка не в ресурсному стані, хоче підтримки від свого чоловіка, а він теж не має на те ресурсу, то варто задуматись, як це можна отримати своїми силами. Добре, коли партнер завжди може підтримувати, але постійно в нього це просити іноді не виходить. Якщо важко — можна звернутися до психолога, спілкуватися з друзями, шукати нові враження, намагатися радувати себе.

сексологиня інтерв'ю
Суспільне Черкаси

Чи почастішали зради у період війни?

Зради завжди є, були і будуть. Якщо вже стоїть таке запитання, то є декілька варіантів. Наприклад: "Я хочу дізнатися, чи мій партнер мені не зраджує". Якщо я дізнаюсь, то що? Можливо, це спосіб дозволити мені також зрадити, тобто зняти відповідальність про те, що "це буду не тільки я". Можливо, це стане точкою завершення стосунків, бо я не бачу іншого варіанту їх завершити. Саму зраду, в контексті статевого акту, треба розглядати з урахуванням того питання, що це явище могло початися ще раніше — увага до інших людей на вулиці, пошуки партнерів "на стороні", думати та фантазувати про іншого партнера. Зрада не здійснюється одномоментно, мовляв "вийти на вулицю і все". Тобто щось до цього вело, якийсь ряд обставин.

Моя особиста думка — людина, яка була на війні, обов'язково зміниться. Її психіка змінюється.
сексологиня інтерв'ю
Суспільне Черкаси

Чи змінюються військовослужбовці, після повернення із зони бойових дій?

Я не працюю з військовослужбовцями, а направляю їх до відповідних організацій, які надають більш фахову допомогу. Моя особиста думка — людина, яка була на війні, обов'язково зміниться. Її психіка змінюється. Чула такі приклади, коли жінка вдома, чоловік повертається після бойових дій, і просить її вночі голосно плеснути в долоні, щоб він почувався комфортно. Також, чоловіки після цивільного життя часто дуже швидко хочуть повернутися до військового, вони там отримують адреналін, і їм це потрібно.

Інтимні стосунки — це завжди результат того, що набагато глибше. Пари до мене приходять, і розповідають: "В нас зникло сексуальне бажання, щось не так і це хочеться змінити". І я їх запитую: "А це єдина ваша проблема, яку хочеться вирішити?". Частенько, за цим стоїть щось зовсім інше, і зникле сексуальне бажання — це результат цих проблем.

Що відбувається із дружинами військовослужбовців після тривалої розлуки та очікувань?

Жінки, які переносять довгі розлуки з їхніми чоловіками, стають більш тривожними, вони хвилюються, у них моментами зупиняється життя. Дівчата говорили: "Я більше нічого не можу робити, тільки чекаю повідомлення від нього, а він може не відповідати три дні, і в мене наче життя зупинилось". Різні були ситуації. Інші казали: "Все, я не хочу більше цих стосунків", і розлучались.

Як можна допомогти стосункам у цьому випадку? Не робити акценту на тому, що вас постійно турбує, і якщо говорити лише про це, то буде напруження в парі. Натомість краще частіше говорити про те, що вас тримає в парі, обговорювати майбутні плани — "Що буде, коли ми будемо разом", "Що ми будемо робити по завершенню війни", "Що ми хочемо разом зробити", "Які в нас є спільні цінності". Якщо говорити про сексуальний контекст — секс по відео, пересилати інтимні світлини. Це варто робити, якщо є потреба у партнерів.

Як людям, які втратили коханих через війну, почати життя заново?

Для людей, які втратили коханих на війні, має пройти час, вони мають відтужити. Відбувається прийняття, і потім людина вже починає якось жити. Я пам'ятаю одну жінку, яка говорила про те, що у неї загинув чоловік і дитина. З іншою дитиною вона переїхала в інше місто. По ній було видно, що вона вже все виплакала, але вона залишається для чогось жити — у неї є ще дитина, і вона розуміє, в чому сенс її життя. Це може додавати сил.

Зґвалтування: як допомогти тим, з ким це сталося?

На мою думку, для цих людей можливе нормальне подальше життя — вони зможуть побудувати стосунки, вести інтимне життя, але потрібно пройти психотерапію. Дуже багато чого залежить від типу особистості: для когось це травма, яку постійно згадують, хтось це хоче забути і жити далі, хтось активно шукає варіанти, як нормально жити далі. До мене зверталися з такими випадками, що дівчата просто дивились на фото та відео з Бучі, і говорили: "Після цього я не можу/не хочу, щоб чоловік мене торкався, бо я співпереживаю іншим жінкам". Вона це бачила і протранслювала на себе, тому ми працюємо з цим. А інші люди, які це пережили фізично, їм потрібно більше уваги і допомоги, бо ми працюємо з усіма наслідками — і фізичними, і психологічними. Жінки звертаються також з тим, що вони завагітніли внаслідок зґвалтування, або отримали оргазм, і запитують: "Як мені тепер з цим жити, бо виходить, що мене ґвалтували, а я отримала оргазм". Але це можна пропрацювати в терапії, знайти хорошого спеціаліста, і можна буде далі побудувати здорові стосунки, головне — щоб ваш майбутній партнер знав про цей випадок і враховував певні аспекти, які можуть бути тригером. Наприклад, в неї був епізод, що її перед зґвалтуванням вхопили за волосся, то потрібно, щоб партнер не повторював цю дію і людина не поверталася подумки до травматичного епізоду.

Коли варто звертатися до фахівця?

Якщо ви бачите, що вам, чи вашій близькій людині важко, у вас, наприклад, апатія триває вже місяць, уже варто звернутися до фахівця. Якщо є епізоди депресивні, або напади панічних атак — також завжди раджу відразу звертатись по допомогу. Навіть якщо є невеликі непорозуміння в парі, і ви не можете зрозуміти, чому вони відбуваються — фахівець допоможе розібратися в цьому.

Відео:

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

Читайте також

На початок